Economie

Vastned houdt kantorenpoot overeind

Topman R. van Gerrevink zou graag eens praten over een fusie tussen de kantorenpoot en de winkeldivisie van vastgoedbelegger Vastned. Maar voorlopig zal hij er niet over beginnen. „We willen het heel graag, maar daar gaan we de handen niet voor op elkaar krijgen", aldus Van Gerrevink donderdag in een toelichting op de jaarcijfers.

ANP
26 February 2004 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

De aandeelhouders van Vastned Retail, die in winkels beleggen, zullen zo’n voorstel niet accepteren. Hun beleggingsfonds presteert stukken beter dan Vastned Offices/Industrial, dat voornamelijk geld in kantoren steekt.

Volgens Vastned–bestuursvoorzitter Van Gerrevink zou een samengaan het beste zijn voor de twee beleggingsfondsen, die hij allebei aanstuurt. Het geeft hem de mogelijkheid om met panden te schuiven en zo in te spelen op het economisch tij. Nu zit Vastned Offices/Industrial vast aan beleggingen in kantoren, terwijl de verhuur daarvan stroef verloopt wegens de economische tegenwind.

Het beleggingsfonds heeft echter nauwelijks andere opties dan te investeren in kantoren en dat is terug te zien in de bezettingsgraad. Die kwam afgelopen jaar uit op 89,2 procent. Een jaar eerder was dat nog 93,4 procent. Ter vergelijking: de winkels van Vastned waren in 2003 goed voor een bezettingsgraad van 96 procent.

Het bestuur van Vastned probeert ondertussen wel orde op zaken te stellen bij de kantorenpoot. De vastgoedbelegger is daarom bezig met een stevige uitverkoop. Op die manier wil Vastned zijn vermogenspositie versterken en het palet aan panden opschonen.

„Tot nu toe is het gelukt om zonder boekverlies te verkopen en dat is ook absoluut beleid", aldus Van Gerrevink. Er is afgelopen jaar voor tientallen miljoenen euro’s aan panden verkocht, waarop een kleine winst van 2 miljoen euro werd behaald.

De verkopen betekenen wel dat er minder huurgeld binnenstroomt. „Onze portefeuille slinkt en dat betekent ook dat panden die in 2003 verkocht zijn, dit jaar geen huur meer genereren", zei directiesecretaris A. du Pont. Mede daardoor rekent Vastned Offices/Industrial dit jaar wederom op „een belangrijke daling" van het directe beleggingsresultaat.

De geschatte waarde van alle beleggingen in kantoren werd 32,9 miljoen euro lager gezet. In Nederland moest Vastned Offices/Industrial 23,5 miljoen euro afwaarderen. De tweede thuismarkt België zorgde voor een min van 9,9 miljoen euro. Frankrijk, waar Vastned een kleine rol speelt, leverde een plusje op.

De gezamenlijke waarde van de winkels kwam vorig jaar 17,9 miljoen euro lager uit. Deze daling was bijna volledig te wijten aan een afwaardering van 42,4 miljoen euro in Duitsland. Van Gerrevink onderhandelt inmiddels al vier maanden met een kandidaat die grote overnames wil doen in het Duitse winkelbezit van Vastned retail, dat moeizaam loopt. „Het is een serieuze partij."

Uit de cijfers die Vastned woensdag nabeurs heeft gepresenteerd, bleek dat het directe beleggingsresultaat van Vastned Offices/Industrial in 2003 met 7,5 procent is gedaald tot 52,5 miljoen euro. Het directe beleggingsresultaat van de winkeldivisie steeg met ruim 5,3 procent tot 67,7 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer