Ravage op Europese beurzen
AMSTERDAM (ANP). De escalatie van de Griekse crisis in het afgelopen weekeinde zorgde maandag voor een ravage op de Europese aandelenbeurzen. Beleggers deden massaal aandelen van de hand en gingen op zoek naar veilig geachte beleggingen als goud en staatsobligaties van onder meer Duitsland en Nederland.
Na een half uur handelen stond de AEX 3,5 procent lager op 477,38 punten en daalde de MidKap-index 3,2 procent tot 708,65 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 3,8 en 4 procent, terwijl de FTSE in Londen het met een min van 2,2 procent iets beter deed. De beurs in Athene blijft maandag dicht.
Volgens handelaren speculeerde een flink aantal beleggers vorige week op een ‘last minute’ akkoord over de Griekse financiën. Vrijdagavond kwam Athene echter met een verzoek om een referendum en waren de kansen op een deal snel verkeken. „Beleggers willen momenteel en masse uit aandelen en zijn op zoek naar zogeheten veilige havens als goud en staatsobligaties van economische grootmachten als Duitsland”, aldus een handelaar.
Geen enkel fonds in Amsterdam stond op winst. ING (min 5,1 procent) was de sterkste daler in de AEX, gevolgd door Aegon (min 4,8 procent). TNT Express presteerde nog het best met een min van 0,5 procent.
Ook elders in Europa behoorden banken en verzekeraars tot de sterkste dalers. Zo moest Barclays in Londen 2,7 procent achteruit, daalden Commerzbank en Deutsche Bank in Frankfurt tot 6,4 procent en verloren Crédit Agricole en Société Générale in Parijs tot 6,3 procent.
Beleggers doken maandagochtend op Duitse staatsobligaties en ook Nederlands staatspapier stond flink in de belangstelling De rente op tienjarige Duitse staatsleningen daalde van 0,9 naar 0,8 procent. De rente op Nederlandse tienjaarsleningen daalde eveneens fors, tot iets meer dan 1 procent. Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde ervan. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.
De euro stond juist flink onder druk. De eenheidsmunt werd verhandeld voor 1,1075 dollar Dat is iets meer dan zondagavond, maar nog altijd fiks lager dan de wisselkoers van 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.