Politiek

Commerciële radiofrequenties opnieuw geveild

DEN HAAG (ANP). Het kabinet gaat de frequenties voor commerciële radiostations opnieuw veilen. De vergunningen gaan vanaf 2017 gelden voor een periode van tien jaar. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

26 June 2015 14:49Gewijzigd op 15 November 2020 20:00

Bij de veiling komen extra digitale frequenties vrij, voor nieuwkomers maar ook voor bestaande partijen. Er is straks geen limiet meer aan het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen. Ook worden andere beperkingen opgeheven. Zo vervallen de meeste gedetailleerde programma-eisen, met uitzondering van commerciële zenders voor nieuws en Nederlandstalige muziek. De termijn van tien jaar is door Kamp ingesteld omdat bedrijven vaak flink investeren in de vergunning en in de zender.

Kamp: „Een veiling van vergunningen met minder voorwaarden en een lange looptijd geeft bedrijven meer kansen om te innoveren en te ondernemen.” Hij wijst erop dat muziek niet meer alleen beluisterd wordt via radio, cd of download, maar dat diensten als iTunes, Spotify en YouTube ook een rol spelen. „Er is analoge, digitale en internetradio beschikbaar. De radiomarkt is onderdeel geworden van een sterk veranderende mediamarkt. De commerciële radiostations moeten daar goed op kunnen inspelen.”

Vicepremier Lodewijk Asscher ontkende dat het kabinet kiest voor een veiling om zoveel mogelijk geld voor de staatskas op te halen. „Een veiling is een transparante en eerlijke manier om een schaars goed te verdelen. Het is niet per definitie zo dat dat zoveel mogelijk oplevert. Het gaat om eerlijke prijsvorming.”

De Kamer debatteert volgende week met Kamp over de veilingen. PvdA’er Astrid Oosenbrug is alvast niet blij. „De PvdA is tegen het veilen van de fm-frequenties. De omroepen hebben veel geïnvesteerd in een overgang naar digitale radio. Een veiling zou onrust creëren en de omroepen extra op kosten jagen. Dat is nergens voor nodig.”

Kees Verhoeven van D66 vindt het positief dat de eisen aan de stations minder gedetailleerd zijn. De minister houdt volgens hem echter onvoldoende rekening met de digitalisering waar radiostations nu fors in investeren. „En het loslaten van de eigendomsbeperkingen draagt het risico van machtsconcentratie in zich.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer