Binnenland

Fiscus pakt ook zwart geld in Zwitserland aan

Ongeveer 600 Nederlanders die met een rekening in het buitenland de belasting ontduiken, kunnen de komende weken een brief van de Belastingdienst ontvangen.

ANP
26 February 2004 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

Voor het eerst zitten daar ook mensen met een bankrekening in Zwitserland bij, zo maakte een woordvoerder van de Belastingdienst woensdag bekend.

Behalve bij eigenaren van Zwitserse rekeningen valt de blauwe envelop op de mat bij mensen met een rekening in Duitsland, Italië en Oostenrijk. De fiscus kwam hen op het spoor dankzij samenwerking met collega’s in Duitsland en Italië.

De Belastingdienst jaagt al tijden op zwart geld op buitenlandse rekeningen. Zo maakte de dienst in juli vorig jaar bekend dat hij in anderhalf jaar voor 87 miljoen euro had binnengehaald. Daar kan inmiddels 20 miljoen euro bij worden opgeteld, aldus de woordvoerder.

Mensen die worden gepakt riskeren behalve een belastingaanslag een boete van 50 tot 100 procent van de ontdoken belasting. Bovendien kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd. Belastingontduikers die nog niet zijn betrapt kunnen die boete en eventuele vervolging ontlopen door alsnog aangifte te doen van de tegoeden op hun rekeningen. Dat kan met een formulier dat zij vanaf de website van de Belastingdienst kunnen ophalen.

Staatssecretaris Wijn (Financiën) raadt mensen aan dit zo snel mogelijk te doen. Vanaf volgend jaar is de pakkans een stuk groter. Dan gaan de belastingdiensten van alle landen van de Europese Unie verdergaand gegevens uitwisselen.

EU-landen met een bankgeheim, als Oostenrijk, Luxemburg en België, gaan echter geen informatie uitwisselen. Zij voeren een zogeheten bronbelasting in. Dat betekent dat zij een belasting van 25 á 35 procent gaan heffen over de rente die de rekeninghouders hebben ontvangen.

Naar verwachting gaat dat ook gelden voor niet-EU-landen als Zwitserland, Liechtenstein en Andorra. Zeker is dat nog niet. De Europese Unie onderhandelt nog met deze landen over informatie-uitwisseling dan wel bronbelasting. De EU-landen willen voor 1 juli een akkoord, maar Zwitserland gooit steeds nieuwe eisen op tafel over onder meer grenscontroles.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer