Binnenland

Grote steden proberen rijken terug te winnen

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, de G4, willen de midden- en hogere inkomensgroepen terugwinnen. De Randstad moet juist voor hen aantrekkelijker worden, zo maken de G4 bekend. Vooruitlopend op een nieuw regeerakkoord hebben zij donderdag in politiek Den Haag een verlanglijstje van miljarden euro’s op tafel gelegd.

Regioredactie
8 February 2002 09:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

De vier grote steden willen de Randstad ombouwen tot een Deltametropool die op internationaal vlak de concurrentie aan kan met andere grote steden. Daarom moet zij aantrekkelijker worden gemaakt voor zowel bedrijven in het buitenland als voor de huidige inwoners in de stad. Donderdag presenteerden zij het manifest ”De stad in de wereld. De wereld in de stad”.

Opvallend punt is een ambitieus plan om de midden- en hogere inkomensgroepen te behouden en terug te winnen. De bevolking van de steden omvat 160 nationaliteiten. Steeds meer van hen behoren tot de groep met de lagere inkomens. „Dit levert problemen op die moeten worden aangepakt”, zo staat in het manifest.

Volgens het manifest moeten inwoners met hogere inkomens ook voor de steden worden behouden. Dat kan „door investeringen in nieuwe woonmilieus en in voorzieningen”, aldus het voorstel.

Een ander doel is om de reistijden binnen de Randstad te halveren. Dat vergt een investering van 30 miljard euro, maar burgemeester Cohen van Amsterdam voegde er donderdag geruststellend aan toe, dat het gaat om de periode tot 2020. De komende vier jaar is slechts een deel van dat bedrag nodig.

De Deltametropool omvat onder meer „viersporigheid” van de belangrijkste treinverbindingen, meer lightrail en uitbreiding van de rijkswegen. „De internationale concurrentiekracht van de Randstad moet worden versterkt door te investeren in de mainports en de sleutelprojecten Amsterdam Zuidas, Rotterdam Centraal, Den Haag Hoog Hage en Utrecht Stationsgebied.”

Daarnaast willen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag ook zeggenschap over een deel van de gelden van de Algemenewet bijzondere ziektekosten. Ze willen daarmee de zorg voor daklozen, verslaafden en mensen met psychiatrische problemen verbeteren. Ook zien de vier grote steden behoud van de Melkert-banen als een noodzaak.

„Dit cijferlijstje liegt er niet om. Het gaat om veel geld”, aldus voorzitter De Cloe van de kamercommissie binnenlandse zaken. Hij wees erop, dat na de grote vier ook nog eens 21 minder grote gemeenten aan zullen kloppen en in navolging daarvan nog eens zes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer