Delta Lloyd tegen Ahold-onderzoek
De beleggersvereniging VEB slaat door met haar verzoek aan de Ondernemingskamer om een onderzoek naar Ahold. Dat vindt Delta Lloyd, dat met een belang van ruim
5 procent grootaandeelhouder is van het supermarktconcern.
„De VEB overspeelt haar hand”, stelde bestuursvoorzitter Niek Hoek van de verzekeraar woensdag in een toelichting op de jaarcijfers.
Volgens Hoek lopen er al genoeg onderzoeken naar het schandaal bij Ahold en kost het verzoek bij de bedrijvenrechter van het gerechtshof in Amsterdam extra geld. „Als aandeelhouder zie ik dat geld liever in het bedrijf gestoken worden”, aldus Hoek.
De VEB heeft begin deze maand officieel een enquêteverzoek gedaan bij de Ondernemingskamer. Als deze rechtbank wanbeleid vaststelt, kunnen aandeelhouders van Ahold een schadeclaim indienen. Die kan in de miljarden euro’s lopen, omdat het aandeel na de bekendmaking van het schandaal tweederde van zijn waarde heeft verloren.
Hoek vindt dat Ahold zich de afgelopen maanden goed heeft ontdaan van het verleden en dat de nieuwe topman Anders Moberg nu een kans moet krijgen. „Nu blijf je, een jaar na het begin van het schandaal, oude koeien uit de sloot halen.”
Een andere grote aandeelhouder heeft aangekondigd een kort geding aan te spannen tegen de beleggersvereniging om het onderzoek tegen te houden. Uiterlijk vandaag moet de VEB haar verzoek intrekken, luidt zijn eis. Delta Lloyd zegt zich niet bij die actie aan te sluiten.
Hoek sneed de kwestie aan na de presentatie van sterk verbeterde resultaten over 2003. De winst steeg met 79 procent tot 247 miljoen euro, voornamelijk door lagere kosten. Bovendien maakte de gezamenlijke onderneming met ABN AMRO in het eerste jaar van het bestaan direct winst.
Bij de halfjaarcijfers leek het nog een rampjaar te worden, omdat de verzekeraar 67 miljoen opzij moest zetten voor beleggingsproducten met een gegarandeerde opbrengst voor de klanten. De winst kelderde daardoor met meer dan 80 procent. De opleving van de koersen in de tweede helft van het jaar maakte echter een veel lagere reservering noodzakelijk. „Een forse meevaller van 40 miljoen”, moest de financiële topman P. Kok toegeven.
De inval van de NMa in juni heeft voor Delta Lloyd nog geen vervolg gekregen. „We zijn nog in afwachting van de conclusies”, aldus Hoek. Na de inval zijn er nog een paar vragen gekomen van de kartelwaakhond, maar sindsdien heeft de verzekeraar niets meer vernomen. „De zaak heeft geen urgentie. In andere sectoren gaat het sneller”, zo verwees hij naar de recente ontwikkelingen in de bouwwereld.
„Ik ben mij er niet van bewust dat we significante overtredingen hebben begaan”, stelde de Delta Lloyd-baas. „We hebben dan ook geen idee waar de NMa naar op zoek is.”
Ook de moeder van Delta Lloyd maakte woensdag cijfers bekend. Aviva, de grootste verzekeraar van Groot-Brittannië, heeft vorig jaar een bedrijfsresultaat behaald van 1,91 miljard pond sterling (2,8 miljard euro). Dat is 11 procent meer dan de 1,72 miljard pond in 2002, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers. Een nettoresultaat gaf het concern niet.
Aviva is vorig jaar begonnen met reorganiseren om de resultaten te verbeteren. In Groot-Brittannië, waar het vooral opereert onder de naam Norwich Union, verdwenen duizenden banen. Callcenters werden verplaatst naar India.