Segers (CU): Staphorst is mooi
BERGAMBACHT. De meester wordt burgemeester. Dinsdagavond heeft de gemeenteraad van Staphorst drs. T. C. Segers MBA ME (ChristenUnie) uit Bergambacht aanbevolen als nieuwe eerste burger.
Incognito zwierf Segers (55) de achterliggende tijd meermalen door Staphorst, Rouveen, IJhorst en Punthorst. „Om te kijken of dit de gemeente is die bij me past. Mijn vrouw en ik hebben er ook een weekend doorgebracht. De contacten waren heel plezierig.”
Segers volgt zijn partijgenoot J. D. Alssema (66) op, die op 1 september na veertien jaar met pensioen gaat. Momenteel is Segers directeur-bestuurder van de PCPO Krimpenerwaard, een vereniging van acht basisscholen. Van 2010 tot 1 januari dit jaar combineerde hij dat met het wethouderschap in Ouderkerk aan den IJssel. Daaraan kwam een eind doordat Ouderkerk met vier buurgemeenten fuseerde. „De afgelopen maanden had ik tijd om op mijn kleindochter te passen.”
Loopbaan
Intussen oriënteerde Segers zich op een nieuwe uitdaging. „Aan het burgemeesterschap dacht ik al lang en tijdens mijn wethoudersperiode is dat verlangen wel heel warm geworden. Ik zocht naar een gemeente waar we zouden willen wonen. Staphorst is mooi, qua natuurschoon en bedrijvigheid en vanwege de bevolkingsaard. Je wilt als burgemeester ook graag in een wat kleinere gemeente beginnen, en die zijn er niet zo veel meer.”
Segers, afkomstig uit een familie van bloembollenhandelaren in Lisse, heeft altijd in het westen gewoond. „Ik pas me echter gemakkelijk aan. Ik wil vooral goed naar de mensen luisteren. Open en gesloten mensen heb je overal.”
Theo Segers –dubbele neef van het CU-Kamerlid– werd in 1980 leerkracht op de Eben-Haëzerschool in Boskoop en in 1986 docent geschiedenis, aardrijkskunde, godsdienst en Nederlands op de Plancius, de vmbo-school in Rotterdam die later opging in het Wartburg College. In 1989 keerde hij terug naar de school in Boskoop om er directeur te worden.
Intussen was hij in deeltijd geschiedenisdocent aan pabo De Driestar in Gouda, dirigent van een koor van de gereformeerde gemeente in Lisse, kwam hij in 1989 als SGP’er in de raad van Boskoop en behaalde hij akten geschiedenis en maatschappijleer voordat hij zijn doctoraal geschiedenis afrondde bij prof. dr. G. J. Schutte. „En dat naast een jong gezin. Je vraagt je later weleens af hoe het allemaal kon, maar blijkbaar ging het.”
Tot de verhuizing naar Bergambacht in 2000 gaf hij leiding aan de SGP/RPF-fractie. „Tot 2014 ben ik van zowel de SGP als de RPF –later de CU– lid geweest, ook toen ik al namens de CU wethouder was in Ouderkerk. Bij het opstellen van de CU-lijst voor de raad van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard vond men echter dat ik een keuze moest maken. De samenwerking tussen beide partijen blijf ik heel belangrijk vinden.”
In 1998 werd Segers bovenschools directeur in Schoonhoven. In de hervormde PKN-gemeente in Bergambacht werd hij ouderling en in een woningstichting commissaris. Sinds 2007 is hij ook adviseur bij Driestar educatief, waar hij schoolbesturen en -directies begeleidt.
Segers’ vrouw Anneke is praktijkverpleegkundige en werkzaam in een sociaal team in de gezondheidszorg.
Het echtpaar heeft drie zoons en een dochter. Een zoon van 20 en de dochter van 17 wonen nog thuis.
Verbindend
Staphorst is met 16.420 inwoners de kleinste gemeente in de provincie Overijssel. „Samenwerking in de regio is de komende tijd dan ook een belangrijk thema. Daarnaast vragen plannen voor woningbouw, uitbreiding van het industriegebied en de terugkeer van het station de aandacht van het college. De raad zocht een verbindende voorzitter; dat wordt mijn hoofdtaak.”
De nieuwe burgemeester moet overigens nog per Koninklijk Besluit worden benoemd. Op grond van de aanbeveling van de gemeenteraad wordt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd hem voor te dragen.