Christelijke asielzoeker „ontvlucht” azc uit angst voor moslims
GILZE-RIJEN. Een Pakistaanse christelijke asielzoeker is het azc in Gilze-Rijen „ontvlucht.” Hij zegt zich bedreigd en gediscrimineerd te voelen door moslims.
De man, Nadeem (30), heeft het asielzoekerscentrum zaterdag verlaten en is ondergedoken bij landgenoten. Dinsdag plaatste hij een filmpje op YouTube over de situatie in het azc. Daar verbleef hij naar eigen zeggen met drie andere christenen en ruim honderd moslims in één gebouw.
Nadeem, die zijn kamer deelde met een Iraanse christen en een Syrische moslim, maakte in het geheim opnamen. Deze tonen onder meer een moslim die een oproep voor het islamitische gebed (de azaan) laat horen. De luide oproep klinkt volgens Nadeem vijf keer per dag. Bovendien zou er, ook ’s nachts, op alle deuren worden geklopt als het gebedstijd is.
De Pakistaan laat zien dat moslims in de gezamenlijke keuken bijeenkomen voor gebed. „Als christenen kunnen we de keuken dan niet in. De koelkast op onze kamer mogen we van onze kamergenoot ook niet gebruiken omdat ons vlees niet halal is.”
Nadeem zegt zich in het azc onvrij te voelen. „Als mijn kamergenoot op de kamer ging bidden, moesten wij stil zijn. Als hij naar de keuken ging om te bidden, liet hij zijn mobiel liggen waaruit luid de islamitische gebedsoproep klonk. Ook was hij meer dan eens agressief richting ons.”
Vrijdag heeft Nadeem nog een COA-medewerker gesproken. Zaterdagochtend meldde een andere medewerker volgens hem de Syrische moslim dat er een klacht tegen hem was ingediend. „Daarna keek de moslim me aan en zei: „We zullen zien wat er over drie, vier dagen gebeurt.” Ik voelde me bedreigd, ben bang dat hij of andere moslims me iets aandoen.”
Nadeem zegt dat het COA heeft geopperd dat hij naar een andere kamer kan worden overgeplaatst. Hij vindt dat geen goede oplossing en zegt dat hij hier als christen nu, net als in Pakistan, problemen ondervindt. „Deze persoon discrimineert ons. Natuurlijk kan ik van kamer veranderen, maar wat is dan het verschil tussen Pakistan en Nederland?” De Pakistaan zegt beslist niet te willen terugkeren naar het azc in Gilze-Rijen. Hij heeft zijn advocaat ingelicht.
Directeur Jan Pieter Mostert van stichting Gave zegt desgevraagd „behoorlijk geschrokken” te zijn van het bericht, „ervan uitgaande dat de filmbeelden integer zijn samengesteld. Dit is een casus waar we meteen op gaan acteren. Ik heb meer dan eens gehoord dat christenen in azc’s niet de ruimte kregen voor een godsdienstoefening die moslims op dit azc wel lijken te krijgen.” Gave zou dinsdag het COA om opheldering vragen.
CU-Kamerlid Voordewind zei dinsdagochtend desgevraagd regelmatig signalen te krijgen van christen die zich onveilig voelen in een azc, „vooral in de buurt van radicale moslims. We zullen ook deze situatie onder de aandacht brengen van de staatssecretaris van justitie. Het kan niet zo zijn dat moslims een keuken vijf keer per dag voor zichzelf claimen. Eerder onderzoek heeft geleid tot aanbevelingen richting het COA en aanpassingen van het beleid. Maar blijkbaar voelen deze man en zijn kamergenoot zich nog steeds onveilig.”
Voordewind maakte dinsdagmiddag bekend Kamervragen te stellen over de kwestie.
Het COA spreekt desgevraagd in een reactie van een „vervelende zaak voor betrokkene.” „De stelregel voor de omgangsvormen op een asielzoekerscentrum is dat daar geen plek is voor discriminatie en dat de dagelijkse gang van zaken in het teken staat van leefbaarheid en veiligheid van onze bewoners.”
Het is, aldus het COA, „niet toegestaan om openbare ruimtes, zoals een keuken, te gebruiken als gebedsruimte. Dergelijke ruimtes moeten voor iedereen vrij toegankelijk zijn.” Het COA gaat „de getoonde beelden en de omstandigheden in het gebouw nader onderzoeken. Daarnaast gaan we per direct de units tijdens gebedstijd betreden, zodat we de bewoners op eventueel ongepast gedrag kunnen aanspreken. Dat geldt ook voor het signaal dat er ’s nachts wordt aangeklopt op verschillende kamers.”
Op een asielzoekerscentrum geldt vrijheid van godsdienst, aldus de COA-woordvoerder. „Dit betekent dat bewoners elkaar in hun waarde dienen te laten ongeacht religie, politieke overtuiging of seksuele geaardheid. Geloof belijden dient plaats te vinden in de privéruimte. Het COA houdt bij de kamerindeling zoveel mogelijk rekening met nationaliteit, religie en andere omstandigheden. Het is echter niet altijd bij binnenkomst bekend welke religie de bewoner belijdt. Als bewoners dit wel aangeven nemen we het uiteraard meteen mee.”
Overplaatsing naar een andere kamer dient volgens het COA niet te worden gezien als straf. „Het belangrijkste is dat bewoners die wel goed met elkaar overweg kunnen samen op een kamer komen. Wie er een andere kamer, krijgt is geen zaak van principe, de leefbaarheid en veiligheid van bewoners staat voorop.”
Het COA betreurt het incident „dat zich kennelijk heeft voorgedaan op de locatie Gilze” en wil het gesprek met de Pakistaanse asielzoekers graag voortzetten.