Grote belangstelling in Oman voor lezing over christendom
MASCAT. Een door het ministerie van religieuze zaken van Oman georganiseerde lezing over het christelijke geloof heeft onlangs ruim 1500 belangstellenden getrokken. Tijdens de bijeenkomst sprak Douglas Leonard, directeur van het al-Amanacentrum, dat een christelijk geluid in het land wil laten horen.
Het ministerie nodigde Leonard uit in het kader van de interreligieuze dialoog. Dat er een relatie is tussen de overheid en het al-Amanacentrum is in Oman niet bijzonder: er bestaat al decennialang een band tussen de regering en christelijke organisaties in het door moslims gedomineerde land. Wel uitzonderlijk was de hoge opkomst bij de lezing van Leonard. Het ministerie verwachtte 500 bezoekers en had daarvoor stoelen klaargezet in een grote tent. Er kwamen echter 1500 belangstellenden, zodat 1000 mensen de lezing buiten moesten volgen. Bovendien werd de toespraak van Leonard live uitgezonden door drie televisiezenders.
Leonard concentreerde zich in zijn voordracht op misvattingen die er binnen de islam bestaan over het christendom. Het tegengaan van vooroordelen ziet Leonard als een belangrijke taak van het al-Amanacentrum. Om die reden organiseert het ook cursussen over relaties tussen moslims en christenen.
Het al-Amanacentrum werd in 1987 opgericht door de Reformed Church in America (RCA), om de spanningen tussen christendom en islam, maar ook die tussen het Westen en de Arabische wereld te verminderen. De RCA, een Amerikaanse kerk die werd gesticht door Nederlandse emigranten, startte in 1893 met het werk in het Midden-Oosten. In Oman werden onder meer ziekenhuizen en scholen gesticht.
In het al-Amanacentrum participeren inmiddels vrijwel alle kerken in Oman. In het land is zending niet toegestaan, maar de overheid laat het toe dat organisaties zoals het al-Amanacentrum een christelijk geluid laten horen. Het is niet toegestaan dat moslims overgaan naar het christendom. De bouw van kerken is daarentegen in Oman wel toegestaan. Vorig jaar nog werd er in de hoofdstad Mascat een nieuw bedehuis geopend van de Malankara Orthodox Syrian Church. Deze kerk wordt vooral bezocht door gastarbeiders uit India die tot een Syrisch-orthodoxe kerk behoren.
Oman is in de roerige Arabische wereld relatief gezien een baken van rust. Dat komt voor een belangrijk deel door het optreden van sultan Qaboos. Ook hij werd in 2011, net als veel andere islamitische landen, met onrust onder de bevolking geconfronteerd. Hij kwam de bevolking vlot tegemoet door nieuwe banen te creëren, zijn kabinet te hervormen en zijn ambtenaren meer loon te geven.
Daarbij heeft Oman het geluk dat de bevolking redelijk homogeen is. Oman is het enige land ter wereld waar de meerderheid van de bevolking het ibadisme aanhangt. Dat is een vrij onbekende tak van de islam die flexibel omgaat met dogma’s en zeker niet bekendstaat om scherpslijperij.