„Gaskraan Groningen verder dicht dit jaar”
GRONINGEN/DEN HAAG (ANP). Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft besloten de gaskraan in de provincie Groningen verder dicht te draaien. In een maandag uitgelekt rapport van TNO staat dat de zwaarste aardbeving waarvoor Groningen moet vrezen, minder sterk is dan tot nu toe gedacht.
Volgens een brief die Kamp volgens bronnen aan het Binnenhof dinsdag aan de Tweede Kamer schrijft, beperkt hij de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub. Daarmee kan aan de zogeheten ‘leveringszekerheid’ worden voldaan. De winning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.
Veel Groningers en een groot deel van de Tweede Kamer vinden al langer dat de gaswinning in Groningen zoveel mogelijk moet worden teruggebracht wegens het risico op aardbevingen. Oppositiepartijen in de Kamer zagen 30 miljard kuub als maximum. Kamp wilde echter eerst advies van deskundigen hebben voor hij de knoop zou doorhakken.
In Groningen raken huizen beschadigd door de aardbevingen en veel mensen voelen zich niet meer veilig. De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt het dan ook alleen maar „een handreiking” van de minister dat hij de kraan iets dichtdraait: „De veiligheid staat nog steeds niet voorop. Bij een milde winter is 21 miljard kuub nodig om te voldoen aan de leveringsplicht. Kamp neemt nu een strenge winter als uitgangspunt, zodat hij voldoende gas heeft om te verhandelen.”
Milieudefensie en oppositiepartijen reageerden positief op het besluit van Kamp. „Om te garanderen dat Groningers veilig in hun huizen kunnen wonen - en om het klimaat te redden - moet de gaskraan zo snel mogelijk helemaal dicht. Nu terug naar 30 is een begin, maar het kan veel en veel sneller”, aldus Milieudefensie. Ook de natuurorganisatie vindt 21 miljard kuub voldoende voor leveringszekerheid.
Voor de oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks, PVV en ChristenUnie is het besluit een belangrijke eerste stap. Oppositiepartijen eisten tevens dat het nog vertrouwelijke TNO-rapport zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer wordt gestuurd. Daarin staat volgens Het Financieele Dagblad dat de bevingen niet zwaarder worden dan 4,5 op de schaal van Richter. Eerder werd nog gesproken over 5 op de schaal van Richter. Maximaal 4,5 is trouwens volgens de GBB „nog steeds een catastrofe”.