Opslag dossiers hindert oplossen kindermoorden
Het Landelijk Team Kindermoorden (LTK) wordt bij diverse onderzoeken fors gehinderd door de gebrekkige manier waarop de politie dossiers bewaarde. Gemiddeld vond het team slechts 60 procent van de dossiers terug.
Het team werd in 2000 opgericht voor de aanpak van onopgeloste kindermoorden. Volgens LTK-leider Th. Vermeulen zijn sommige dossiers letterlijk bij het vuilnis weggehaald. Vermeulen zegt dat in het jongste nummer van het OM-magazine Opportuun. Vermeulen meldt verder dat nog dagelijks blijkt dat er dossiers zijn vernietigd.
Het LTK wordt in juni opgeheven omdat het aan zijn opdracht heeft voldaan, aldus een woordvoerder van het OM. Het OM maakte deze week verder bekend dat het een landelijk officier van justitie gaat aanstellen voor het coördineren van de aanpak van onopgeloste moordzaken. De nieuwe officier gaat nauw samenwerken met de politie en het Nederlands Forensisch Instituut.
In de ruim drie jaar dat het LTK functioneerde, onderzocht het dertien onopgeloste kindermoorden, vermissingen en bijna verjaarde zaken. Acht zaken werden heropend, twee daarvan -de moorden op Jessica Richel (1991) en Cheryl Morriën (verdwenen in 1986)- konden worden opgelost.
Ook in de zaak rond de in 1995 vermoorde Kumral Bagci werden aanhoudingen verricht. Het LTK werkte verder aan de zaken van het Meisje van Nulde en de in Rotterdam doodgeschoten tiener Seder Soares.