Kerk & religie

Israël zoekt brandstichters kerk Tabgha

JERUZALEM. Israëliërs die betrokken zijn bij interreligieuze samenwerking hebben de autoriteiten opnieuw opgeroepen degenen die kerken en moskeeën vernielen, op te sporen en te veroordelen.

Alfred Muller
19 June 2015 11:18Gewijzigd op 15 November 2020 19:49
TABGHA. In de kerk in Tabgha werden ook haatteksten aangetroffen. beeld AFP
TABGHA. In de kerk in Tabgha werden ook haatteksten aangetroffen. beeld AFP

Donderdag brak er brand uit in de historisch belangrijke kerk in Tabgha die is gebouwd op de plek waar volgens de traditie Jezus broden en vissen vermenigvuldigde. Alles duidt erop dat het om brandstichting gaat.

Het gaat niet om een uniek verschijnsel. Sinds 2009 zijn 43 kerken en moskeeën in brand gestoken of ontwijd door het gebruik van godslasterlijke leuzen. Toch zijn Israëlische veiligheidsinstanties er maar niet in geslaagd daders op te sporen, voor de rechter te brengen en te laten veroordelen tot gevangenisstraffen.

De politie denkt dat er opzet in het spel is, omdat op een muur in de buurt van de kerk een passage uit een joods gebed werd aangetroffen dat gaat over het bestrijden van afgoderij. De kerk die nu beschadigd is geraakt werd vorig jaar aangevallen door een groep joodse jongeren.

„We weten niet wat er met hen aan de hand is”, zegt dr. Gadi Gvaryahu, hoofd van de overkoepelende samenwerkingsorganisatie Tag Meir. Hij was donderdag met bijna honderd burgers bij de in brand gestoken kerk in Tabgha „om te zeggen hoe boos we zijn, dat het ons spijt en dat we beschaamd zijn.” Volgens hem is zo’n incident niet alleen gevaarlijk voor minderheden. „Het is ook gevaarlijk voor de Israëlische samenleving en het Midden-Oosten. Het is cruciaal deze terroristen te vinden.”

Ook de Raad van Religieuze Instituten in het Heilige Land, die het
hoofdrabbinaat in Israël, de hoofden van de kerken en moslimgerechtshoven van de Palestijnse Autoriteit vertegenwoordigt, roept de
politie en andere autoriteiten op hun uiterste best te doen de daders
voor het gerecht te brengen, de aanvallen te voorkomen en de veiligheid van en het respect voor de heilige plaatsen van alle religies te
herstellen. De raad wijst erop dat er
overigens ook synagoges en Joodse begraafplaatsen ontwijd zijn.

Hana Bendcowsky, programmadirecteur van het Jeruzalem Centrum voor Joods-Christelijke relaties, spreekt van een verschrikkelijke dag. „Het is choquerend om te zien hoe mensen geweld en vandalisme gebruiken tegen andere religies.”

Het probleem vloeit voort uit een gebrek aan kennis, denkt ze. Ze roept de regering en het ministerie van Onderwijs op serieus te werken aan het bijbrengen van respect voor andere religies.

De Broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha is een belangrijke plek voor pelgrims. Vanaf de vierde eeuw bouwden christenen op deze plaats bij het Meer van Galilea verschillende kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer