Binnenland

De Hoop, Eleos en refoscholen starten project

De Hoop in Dordrecht heeft in haar veertigjarig bestaan veel samengewerkt met verwante instellingen in breed christelijke kring. Sinds korte tijd heeft het evangelische afkickcentrum nauwe banden met de christelijke ggz-instelling Eleos en drie reformatorische scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs in Barendrecht en omgeving: de Akker, de Wijngaard en de Rank.

Evert van Dijkhuizen
18 June 2015 20:43Gewijzigd op 15 November 2020 19:48
Op het terrein van Dorp De Hoop in Dordrecht start na de zomervakantie een project voor kinderen en jongeren met psychische problemen en/of een verslaving.  beeld RD, Anton Dommerholt
Op het terrein van Dorp De Hoop in Dordrecht start na de zomervakantie een project voor kinderen en jongeren met psychische problemen en/of een verslaving. beeld RD, Anton Dommerholt

Jan Voorthuyzen, directeur-bestuurder van deze scholen: „Sinds 1 augustus vorig jaar moeten wij passend onderwijs verzorgen. In dat kader hebben we de vraag gesteld: Welke witte vlekken zien we in ons onderwijsaanbod? Dat zijn de kinderen en jongeren met psychische problemen en/of een verslaving. Voor deze leerlingen hebben we geen goede opvang beschikbaar, terwijl de deskundigheid er wel is. Eleos en De Hoop zijn gespecialiseerd in hulpverlening, de scholen in het bieden van aangepast onderwijs. Door deze expertise samen te voegen, kunnen we straks leerlingen die dat nodig hebben, beter helpen. Ze krijgen ’s ochtends les en volgen ’s middags een behandeltraject, of andersom.”

De voordelen van het project zijn vele, stelt Voorthuyzen. „We voorkomen dat deze kinderen als gevolg van hun problemen thuis komen te zitten, onderwijs en hulpverlening worden nauw op elkaar afgestemd en de kinderen hebben een goed gevuld weekprogramma.”

Het project krijgt onderdak op het terrein van De Hoop aan de Provincialeweg in Dordrecht. „Mede als gevolg van bezuinigingen in de verslavingszorg hebben wij leegstand”, zegt teamleider Jeroen Besuyen. „Die gebruiken we om deze kinderen en jongeren op te vangen. Het project sluit prima aan bij onze bestaande kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie.”

Voorthuyzen: „Om de huisvesting bij De Hoop geregeld te krijgen, moesten wij als speciale scholen een nevenvestiging in Dordrecht aanvragen. Het ministerie van Onderwijs heeft die aanvraag goedgekeurd. We willen na de zomer starten met twee groepen van tien deelnemers.”

Veel aandacht vraagt de selectie, zegt Arie Jan de Lely, psychiater bij Eleos. „Jongeren bewegen zich in drie leefwerelden: thuis, school en vriendenkring. Ze moeten in minstens twee van de drie groepen problemen ondervinden om toegelaten te worden. Ze krijgen hier elke dag behandeling. In noodsituaties kunnen we ook overnachting regelen, maar we hebben geen hotelfunctie. In principe duurt de opvang drie tot vier maanden.”

Lely hoopt „een wissel om te zetten” met het project. „Kinderen met rafels en scheuren zullen er altijd blijven. Maar we bieden hun structuur en ritme en houden tegelijk de thuissituatie in de gaten. We denken vooralsnog aan jongeren vanaf 12 jaar.” Wat Voorthuyzen betreft komt er ook ruimte voor leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool. „Ook bij hen spelen soms al ernstige psychische problemen.”

De initiatiefnemers zijn niet bang voor problemen op het gebied van de identiteit. Besuyen: „De Hoop heeft een evangelisch imago, maar we vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. Er is via een mediacenter alleen christelijke muziek beschikbaar en tv-programma’s worden geselecteerd. Het gebruik van internet en sociale media remmen we zo veel mogelijk af.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer