Binnenland

Justitie gaat nieuw personeel screenen

Justitie gaat vanaf 1 april wanneer bedrijven en organisaties dat willen nieuwe medewerkers doorlichten op een crimineel verleden. Nu is de screening nog een taak van de gemeenten. Justitie behandelt het doorlichten voortaan centraal en stuurt de resultaten terug naar de gemeente.

Redactie politiek
25 February 2004 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

Dat heeft het ministerie van Justitie dinsdag meegedeeld.

De wetswijziging die dit mogelijk maakt, werd eind 2002 al goedgekeurd. Bedrijven en instellingen maken tot nu toe weinig gebruik van de bestaande mogelijkheden om te kijken of medewerkers of vrijwilligers ooit veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld kindermisbruik, fraude of diefstal, zegt PvdA’er Wolfsen. Hij wijt dat aan onwetendheid en laksheid. „Er kan al zo veel. Het is een schande dat niemand dat weet.”

PvdA en CDA, samen een kamermeerderheid, willen nog een stapje verdergaan in de screening van nieuw personeel. Ze pleiten ervoor dat sportverenigingen, kinderboerderijen en andere jeugdinstellingen voortaan worden verplicht het strafrechterlijke verleden van een nieuwe werknemer of vrijwilliger na te gaan. Als het aan de twee partijen ligt, moeten nieuwe medewerkers die met kinderen werken een bewijs van goed gedrag laten zien. Op scholen gebeurt dat al.

Als een leider wordt gepakt op kindermisbruik en er ontbreekt een verklaring van goed gedrag, dan moet de vereniging door justitie worden bestraft. PvdA’er Wolfsen wil de instellingen aansprakelijk stellen als zij nalaten de screening te doen terwijl achteraf blijkt dat een verdachte al eerder over de schreef is gegaan. Verenigingsbesturen moeten ook een aangifteplicht krijgen, vinden CDA en PvdA.

Aanleiding voor hun pleidooi is het nieuws van deze week dat een 11-jarige jongen seksueel werd misbruikt door een medewerker van een kinderboerderij in Hellevoetsluis. De verdachte bleek al eerder te zijn veroordeeld wegens kindermisbruik. Voor kamerlid De Pater (CDA) is de maat nu vol. „Je ziet steeds nieuwe gevallen van kindermisbruik opduiken. De daders worden gepakt, maar beginnen ijskoud ergens anders gewoon opnieuw. Als ze dan weer tegen de lamp lopen, wordt er achteraf schande van gesproken. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn.”

De Pater is niet bang dat de voorgestelde maatregelen in de praktijk niet werken. „Ook al hebben vrijwilligers bij sportclubs het druk, het is een kleine moeite om een verklaring van goed gedrag te vragen.” Ze denkt dat sport- en recreatieclubs er groot belang bij hebben zeker te weten dat de kinderen veilig zijn bij hun medewerkers. „Als een kind wordt misbruikt, levert dit ook de club enorme schade op.”

Minister Donner van Justitie zei onlangs nog dat verenigingen niet kunnen worden verplicht een verklaring van goed gedrag te eisen. Dat is volgens hem in strijd met de grondwettelijke vrijheid van vereniging. Verenigingen kunnen wel zelf zo’n verklaring verplicht stellen, hetgeen in de praktijk ook meestal gebeurt.

Juristen verwachten niet veel van een wettelijke verplichting om een verklaring van goed gedrag op te vragen. Advocaat Chr. Veraart, gespecialiseerd in zedenzaken, zei woensdagmorgen in de Volkskrant dat er slechts „schijnzekerheid” zal ontstaan. „Kindermisbruik is vreselijk, maar risico’s uitbannen kunnen we nooit.” Adviseur veiligheid en criminaliteit J. Reerink vraagt zich af waar de grens moet liggen. „Er zijn weinig sectoren waar niet met kinderen wordt gewerkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer