Buitenland

Syrische oorlog nadert grens met Israël

MAJDAL SHAMS. Rebellen in Syrië hebben woensdag het druzendorp Hader aan de grens met Israël omsingeld. Het dorp is echter nog niet ingenomen.

Alfred Muller
18 June 2015 18:20Gewijzigd op 15 November 2020 19:48
Demonstratie van druzen in Majdal Shams. Beeld Alfred Muller
Demonstratie van druzen in Majdal Shams. Beeld Alfred Muller

De krant Ha’aretz meldde donderdag dat Israël de soennitische rebellen die tegen het regime van president Bashar Assad vechten, heeft gewaarschuwd het dorp niet in te nemen. Het zou gaan om rebellen van het Vrije Syrische Leger.

Premier Benjamin Netanyahu zei woensdag in de Knesset dat hij instructies heeft gegeven om „alles te doen wat noodzakelijk is” aangaande de ontwikkelingen aan de grens met Syrië. Hij weidde er niet over uit wat de mogelijke maatregelen zijn.

Israël wil niet betrokken raken bij de gevechten in Syrië. Toch ging woensdag aan de Israëlische zijde van de grens het luchtalarm af. Veiligheidstroepen hebben echter geen sporen van granaat­inslagen gevonden.

Maandag leek alles nog rustig in het grensgebied. Maar de inwoners van het Israëlische Majdal Shams wisten wel beter. Druzen trokken naar het dorpsplein om een demonstratie te houden voor hun geloofsgenoten aan de andere zijde van de grens. Ze verzamelden zich rond een standbeeld op het dorpsplein.

Journalist Hamad Awidat, een druus die werkt voor de Iraanse Press TV, zegt dat de situatie in Syrië de laatste twee weken ernstig is verslechterd. „IS bedreigt allang alle minderheden. Nu heeft IS een video gepubliceerd waarin hij de druzen in het zuiden van Syrië bedreigt. Ze bedreigen ook Israël.”

Deze druzen voelen zich sterk verbonden met de druzen in Syrië. „Druzen geloven in reïncarnatie. Ze geloven dat ze als druzen terugkomen in een nieuwe generatie. Nu bedreigt IS dus hun broeders, zonen en moeders.”

De druzen aan de Syrische kant van de grens hebben volgens hem wapens nodig. Hij zou graag zien dat Israël en Jordanië de grenzen openstellen voor wapenleveranties. Awidat heeft gezien dat de aan al-Qaida verbonden Jabhat al-Nusra met tanks in de richting van de druzendorpen trok.

De grenzen tussen de diverse rebellengroepen kunnen niet scherp getrokken worden. In het grensgebied was het Vrije Syrische Leger eerder ook al aanwezig. De strijders sloten zich volgens Awidat aan bij Jabhat al-Nusra en die gingen weer op in IS. „We hebben IS-vlaggen en tanks en raketten gezien. Ze staan 2 kilometer van de grens af.”

Hij benadrukt dat het gaat om een zeer gevaarlijk leger. „Als je je kleedt als een westers mens, zullen ze je doden. Zelfs als je hun eigen zuster bent. Ze willen dat hun moslimleger in Tunesië arriveert. Ze dromen ook al over Spanje.”

Advocate Shefaa Abu Jabal zegt dat de druzen niet hebben geprotesteerd toen andere minderheden in gevaar waren. „Ik heb het vaak gehoord: Het kan me niets schelen wat er in Syrië gebeurt, als ze de druzen maar met rust laten. Het gebeurt zelden dat je iemand tegenkomt die verontrust is over alle Syriërs.”

Sjeik Hayel Sharaf uit een dorp in de omgeving staat nog steeds pal achter het regime van de Syrische president Bashar Assad. „De druzen vertrouwen helemaal op het Syrische leger. Geloof de geruchten niet dat ze de hulp nodig hebben van Israël. Niet alleen de druzen, maar alle Syriërs zijn soldaten die tegen de terreurgroepen willen strijden.”

En wie is op het ogenblik de baas aan de Syrische kant van de grens? De sjeik gelooft, evenals sommige andere druzen, dat het om een complot gaat. Assad is daar niet de baas, maar „Israël en zijn bondgenoten: Jabhat al-Nusra en IS.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer