Binnenland

Afghanistanveteraan op zijspoor door MIVD

ARNHEM (ANP). De rechterhand in Afghanistan van oorlogsheld Gijs Tuinman is door Defensie op een zijspoor gezet. Dat is gebeurd, omdat hij een Servisch-Zweedse vrouw heeft. De militaire inlichtingendienst MIVD heeft een dubieuze rol gespeeld, zegt zijn advocaat Michael Ruperti tegen het ANP.

18 June 2015 07:11Gewijzigd op 15 November 2020 19:46
Tuinman (r.). Beeld ANP
Tuinman (r.). Beeld ANP

De betrokken sergeant-majoor was inlichtingenspecialist. Hij heeft acht missies gedaan, onder meer in Afghanistan met Tuinman. Die kreeg daarvoor de hoogste dapperheidsonderscheiding, de Militaire Willemsorde van koning Willem-Alexander.

De cliënt van Ruperti deed met Tuinman belangrijke en gevaarlijke operaties in Afghanistan in 2009. Ze waren onder meer betrokken bij de operatie om de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt, die de missie uiteindelijk niet overleefde, te redden.

De Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) in de hoogste categorie (A) van de inlichtingenman is ingetrokken, omdat de MIVD zijn echtgenote uit Servië niet zou kunnen natrekken. Daardoor mocht hij niet meer werken als assistent-militair attachee op de Nederlandse ambassade in Servië. Hij werkt nu wel bij de Luchtmobiele Brigade.

De MIVD geeft als reden voor het intrekken van zijn VGB, dat ze geen informatie gebruikt van de Servische geheime dienst. Daarom kan niet worden beoordeeld of de vrouw een veiligheidsrisico vormt.

De militair vecht het intrekken van zijn VGB aan bij de bestuursrechter. Ruperti geeft aan dat de MIVD zelf helemaal geen onderzoek heeft gedaan. Dat werd volgens hem doorgeschoven naar inlichtingendienst AIVD.

De verklaring van de MIVD dat Nederlandse inlichtingendiensten geen informatie uitwisselen met hun Servische collega’s, lijkt onjuist. Dat blijkt uit een document van de politie. Daarin wordt verklaard dat de Servische inlichtingendienst wel degelijk informatie met de Nederlandse politie, maar ook met de AIVD, deelt.

Verder heeft de Zweedse inlichtingendienst de vrouw van de militair eerder wel een VGB verstrekt, omdat ze voor het Zweedse ministerie van Defensie werkte. De Zweedse dienst heeft deze informatie ook aan de MIVD gegeven en laten weten dat ze betrouwbaar is. Dat is voor de MIVD echter niet genoeg, bleek op zitting bij de bestuursrechter. Die wil weten hoe de Zweden aan hun informatie zijn gekomen, aldus de advocaat van Defensie.

Dat is heel vreemd, reageert Ruperti. „Er bestaat tussen de Nederlandse en Zweedse diensten een vertrouwensbeginsel. Ze vertrouwen op elkaars informatie, zonder na te vragen hoe het verkregen is. Het lijkt er gewoon op dat de MIVD haar slechte optreden in dit geval niet wil toegeven. Daarom moet de indrukwekkende militaire carrière van mijn cliënt worden geofferd. Schandalig.”

Defensie reageert niet omdat de zaak onder de rechter is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer