Import kip en ei uit VS opgeschort
De Europese Commissie schort per direct de import van Amerikaanse eieren en kuikens op. De maatregel geldt voor een maand en is dinsdag bekendgemaakt door Europees commissaris Byrne (Dierenwelzijn).
Reden is de ontdekking maandag van het besmettelijke vogelgriepvirus in de Amerikaanse staat Texas. Het type virus is minder besmettelijk dan de variant die vorige maand in Azië opdook. Het is wel ernstiger dan twee recente uitbraken in de Amerikaanse staat Delaware. „Voor de zekerheid hebben we nu de grenzen gesloten voor de hele Verenigde Staten”, aldus Byrne.
De Europese Unie importeerde in 2003 voor 20 miljoen euro aan eieren uit de VS. Het gaat om 13.000 ton eieren, waarvan de helft voor consumptie en de andere helft om uit te broeden. Daarnaast haalden Europese bedrijven ongeveer 800.000 eendagskuikens uit de VS, vooral kuikens van kalkoenen. Die waren 2,5 miljoen euro waard in 2003.
Volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) zal het effect van de importstop voor de sector in Nederland klein zijn, omdat de invoer van Amerikaanse kuikens en eieren „niet noemenswaardig” groot is. De invoer van Amerikaans kippenvlees is enkele jaren geleden al stopgezet.
Een woordvoeder van de PVE verwacht wel een verschuiving van „handelsstromen” in de wereld nu grote pluimveeproducenten zoals Thailand en de Verenigde Staten geblokkeerd zijn door de recente uitbraken. Het productschap maakt zich vooral zorgen over de „veterinaire” kant van de kwestie, dat wereldwijd de vogelgriep steeds meer de kop opsteekt.
Minister Veerman noemt de uitbraak in de VS zorgwekkend. „Je ziet welke sprongen het virus over de aardbol kan maken”, zei hij na zijn maandelijkse vergadering met andere EU-landbouwministers. Hij waarschuwde dat mensen nog altijd de grootste besmetters van vogelgriep zijn. Ze kunnen het virus overbrengen bij hun reizen.
Landbouworganisatie LTO Nederland vindt daarom dat Nederland nu dezelfde maatregelen voor reizigers uit Amerika moet treffen als het voor Azië heeft gedaan. De Amerika-gangers moeten volgens een LTO-woordvoerder ook een informatiefilmpje voorgeschoteld krijgen en over de desinfecterende matten op Schiphol wandelen om zo de kans op invoer van het vogelgriepvirus zo klein mogelijk te maken.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Landbouw zijn dergelijke maatregelen vooralsnog niet nodig omdat er in de Verenigde Staten een „totaal andere situatie” is dan in Azië. Kippen lopen in Azië gewoon tussen de mensen op straat, terwijl ze in de VS vooral in bedrijven zitten.
De Europese Commissie heeft de VS opheldering gevraagd over de uitbraak. „Als de VS erin slagen de uitbraak te beperken tot Texas, kunnen we de handel voor andere staten vrijgeven”, aldus Byrne. Hij vermoedt dat het virus vanuit Mexico in Texas is beland, maar dat is nog niet zeker.
De laatste uitbraak van vogelgriep in Europa was vorig jaar in Nederland. De virusziekte woedde op bijna 1300 bedrijven, ruim een op de drie Nederlandse pluimveebedrijven. Om verspreiding te voorkomen werden circa 30 miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood.