Foppen stopte jarenlang verboden stof in vis
HARDERWIJK (ANP). Het omstreden visverwerkingsbedrijf Foppen in Harderwijk heeft jarenlang de verboden stof natriumnitriet in visproducten gebruikt. Dat onthult Omroep Gelderland op basis van documenten die met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) werden verkregen.
Natriumnitriet, dat in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend is, werd vorig jaar november door de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) in visproducten aangetroffen. Het bedrijf werd daarvoor opnieuw beboet. De stof wordt thans niet meer gebruikt, zegt de NVWA in een reactie. De toezichthouder heeft begin deze maand nogmaals extra eisen gesteld.
Foppen trekt het boetekleed aan. De onderneming publiceert met ingang van maandag alle inspectie- en controlerapporten op haar website. „Door openheid te geven over de resultaten van overheidsinspecties, hopen wij een aandeel te leveren aan het vertrouwen van de samenleving in de voedselveiligheid”, zegt directeur Jan Foppen.
De gepubliceerde documenten geven volgens de directeur inzicht in enkele waarschuwingen en boetes die uit inspecties zijn voortgekomen. „Ons uitgangspunt is natuurlijk altijd in alle opzichten te voldoen aan wet- en regelgeving”, aldus directeur Foppen. „We hebben het ons enorm aangetrokken dat er toch tekortkomingen hebben plaatsgevonden.”
De visverwerker staat onder scherp toezicht van de NVWA en valt in de categorie ‘rood’, de strengste controlecategorie. Het bedrijf was in 2012 betrokken bij een internationale salmonella-uitbraak door besmette zalm. Hierdoor kwamen diverse mensen om het leven en werden duizenden consumenten ziek. Sindsdien bleek Foppen volgens mededelingen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer zijn zaakjes bij controles in 2013 en 2014 nog altijd niet in orde te hebben.
Dat is volgens de toezichthouder aanleiding geweest om het bedrijf in december vorig jaar in een speciaal controletraject te plaatsen. „Het bedrijf wordt nauwlettend gevolgd om te zien of alles ook op orde blijft”, aldus de NVWA. Dat traject loopt in elk geval tot september, maar kan eventueel worden verlengd.