Buitenland

Israël negeert Den Haag en bouwt barrière verder

Israël heeft dinsdag met woord en daad duidelijk gemaakt dat het zich niets aantrekt van het internationaal juridisch debat over zijn veiligheidsbarrière tegen Palestijnen. Op de tweede dag van de hoorzittingen over de rechtmatigheid van de afscheiding bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, begonnen Israëliërs met de bouw van een 42 kilometer lang deel van de omstreden veiligheidsmuur op Palestijns gebied.

ANP
25 February 2004 07:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

Bij Beit Surik in het noorden van de Westelijke Jordaanoever probeerden ongeveer honderd Palestijnen tevergeefs te voorkomen dat twee bulldozers aan de slag konden. Volgens ooggetuigen ontstonden er ongeregeldheden waarbij de Israëlische politie de wapenstok gebruikte. Er vielen zeker 23 gewonden, onder wie drie agenten. De politie pakte zes personen op.

De Israëlische premier Sharon benadrukte in een interview dat hij zich niets zal aantrekken van het standpunt dat het Internationaal Gerechtshof zal innemen over de veiligheidsbarrière. „Wat er in Den Haag gebeurt, is een poging Isräel het recht te ontnemen zichzelf te verdedigen. Ik zal het veiligheidshek bouwen en helemaal afmaken, zoals het kabinet heeft besloten", aldus de eerste minister in de krant Maariv.

Volgens Sharon is Den Haag momenteel het toneel van een campagne van hypocrisie tegen de joodse staat, hij repte van een internationaal circus in de Nederlandse residentie. Israël boycot de hoorzittingen in het Vredespaleis. Het land wil zich met de honderden kilometers afscheiding tegen aanslagen door Palestijnse zelfmoordterroristen beschermen.

Op de tweede dag van de hoorzittingen veegde een Britse jurist de vloer aan met de stelling van de Verenigde Staten en Europese landen, waaronder Nederland, dat een ’adviserende opinie’ van het gerechtshof het internationale vredesinitiatief voor het Midden–Oosten zou kunnen schaden. Het juridisch advies van het Internationaal Gerechtshof over de bouw van afscheidingen op de Westelijke Jordaanoever staat geheel los van vredesinitiatieven zoals de zogenoemde routekaart, beklemtoonde Sir Arthur Watts namens Jordanië.

Als buurland van Israël en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever vreest Jordanië grote nadelen door de muur. De hopeloosheid van de situatie achter of binnen de afscheidingen zal mogelijk leiden tot een nieuwe stroom Palestijnse vluchtelingen naar Jordanië.

Volgens de jurist Watts hebben de Verenigde Naties (VN) een „permanente verantwoordelijkheid" voor de kwestie–Palestina. Een advies van het hof moet de VN helpen hun koers over Palestina te bepalen, niet meer en niet minder.

De Britse deskundige meende dat het onzin is om het hof te vragen geen advies over de juridische aspecten van de muur te vragen omdat er „ergens diplomatieke activiteiten gaande zijn aan de hand van 6,5 kantjes papier die routekaart worden genoemd." In eerdere zaken voor het Internationaal Gerechtshof waren diplomatieke inspanningen evenmin een reden om na te laten advies uit te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer