Buitenland

Britten herdenken ondertekening Magna Carta

RUNNYMEDE (ANP). Groot-Brittannië heeft maandag de ondertekening herdacht van de Magna Carta, het verdrag tussen baronnen en de dertiende-eeuwse Engelse koning John die het land als grondbeginsel van zijn democratie ziet. De Magna Carta „veranderde de wereld”, zei premier David Cameron tijdens de herdenking in Runnymede, op de plek waar John in 1215 zijn koninklijke zegel op het document plaatste. Ook koningin Elizabeth en prins Philip waren aanwezig, meldt de BBC.

15 June 2015 13:58Gewijzigd op 15 November 2020 19:40

Het verdrag beperkte de koninklijke macht en verzekerde iedere verdachte van een eerlijk proces. Zowel tijdens de Engelse burgeroorlog in de zeventiende eeuw als een eeuw later tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, werd het document door de rebellen gebruikt om zich los te weken van de koninklijke macht. De Magna Carta „veranderde voor altijd de machtsbalans tussen de geregeerden en de regering”, aldus Cameron.

Van de dertien oorspronkelijke kopieën van het verdrag zijn er nog vier over. Twee zijn te zien in de British Library, een in de kathedraal van Salisbury en een in de dom van Lincoln.

Van de 63 afspraken die de Magna Carta behelsde zijn er nog altijd drie van kracht. Daardoor zijn de vrijheid van de kerk en van de stad Londen nog steeds gegarandeerd. De Britten beschouwen punt 39 als de belangrijkste uit het document: „Geen vrije man zal gevangen worden genomen of onteigend of verbannen of op enige manier worden geschaad, noch zullen we hem vervolgen, behalve door de rechtmatige veroordeling door zijn gelijken of door de wetten van het land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer