Kerk & religie

Dr. De Boer: Laat bonders en hersteld hervormden waar ze nu zijn

KAMPEN. De nieuwe hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen, dr. E. A. de Boer, juicht samen­werking binnen de gereformeerde theologiebeoefening in Nederland toe. „Maar we moeten de bonders en hersteld hervormden laten waar ze nu zijn.”

Willem van Klinken
12 June 2015 20:01Gewijzigd op 15 November 2020 19:38
Prof. dr. E. A. de Boer. beeld Maarten Boersema
Prof. dr. E. A. de Boer. beeld Maarten Boersema

De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt benoemde dr. De Boer vrijdag als opvolger van prof. dr. F. van der Pol en prof. dr. M. te Velde, die beiden met emeritaat gaan.

U was al universitair docent kerkgeschiedenis in Kampen. Gaat er nu veel veranderen?

„Het hoogleraarschap betekent vooral dat ik vanaf nu verantwoordelijk ben voor het vakgebied in heel de opleiding. We hadden in Kampen twee hoogleraren kerkgeschiedenis, één voor de tijd tot 1800 (prof. Van der Pol) en één voor de 19e en de 20e eeuw, prof. Te Velde. Ik kom voor hen beiden in de plaats. Ik moet nu het curriculum gaan herschrijven, met name voor de bachelorfase.

Mijn eigen specialisatie is de vroege Nederlandse kerkgeschiedenis, tot het begin van de 17e eeuw. Dat zal doorklinken in het programma. Verder overweeg ik een canon voor de kerkgeschiedenis te maken, zodat we duidelijke zwaartepunten kunnen kiezen. Die canon geeft aan wat de bachelor- en masterstudenten in ieder geval geleerd moeten hebben.”

Wat gaat er veranderen in uw onderzoek?

„Dat kan ik nog niet zeggen. Ik ga in ieder mijn onderzoek naar Calvijn en zijn invloed in de Nederlanden voortzetten. De ontwikkeling van het calvinisme door heel Europa en de verschillende fasen daarin zijn eveneens een belangrijk punt in mijn onderzoek.”

U bent ook gasthoogleraar of 
bijzonder hoogleraar aan de 
Vrije Universiteit in Amsterdam, 
in Hongarije en in Zuid-Afrika. Gaat daar iets aan veranderen?

„Dat blijf ik voorlopig doen. De post in Hongarije is meer een ceremoniële functie. In Kampen heb ik een aanstelling voor vier dagen in de week. De andere dag is voor Amsterdam en Bloem­fontein. Ik heb daar promovendi, die blijf ik begeleiden.”

U wordt hoogleraar in Kampen, maar misschien bent u over een tijdje verbonden aan de op te richten Gereformeerde Theologische Universiteit.

„Dat vind ik het spannende van het tijdvak waarin ik benoemd word. Ik wil graag dienstbaar zijn aan het proces van samen­werking. Wat mij betreft bouwen we eerst rustig iets op met de Theologische Universiteit Apeldoorn en de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding, waarmee we al samenwerken.

De positie van de gereformeerde­bonders en de hersteld hervormden aan de (rijks)universiteiten vind ik heel waardevol. Ik wil hen graag laten waar ze zijn. We moeten de samenwerking zo uitbouwen dat er bruggen komen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een onderzoeksinstituut, zodat de gereformeerde theologiebeoefening iets gezamenlijks wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer