Politiek

SP wil op zoek naar Van Oldenbarnevelt

DEN HAAG (ANP). Ronald van Raak van de SP wil op zoek naar de resten van Johan van Oldenbarnevelt, de raadspensionaris die in 1619 op het Binnenhof werd geëxecuteerd als gevolg van een jarenlange machtsstrijd met prins Maurits van Oranje. Van Raak wil ook dat een standbeeld van de grote staatsman midden op het Binnenhof komt te staan.

12 June 2015 17:06Gewijzigd op 15 November 2020 19:38
Standbeeld van Johan van Oldebarnevelt in Den Haag nabij de Hofvijver. Beeld ANP
Standbeeld van Johan van Oldebarnevelt in Den Haag nabij de Hofvijver. Beeld ANP

Hij bevestigt een bericht van The Post Online. Van Oldenbarnevelts stoffelijke overschot werd direct na zijn dood bijgezet in de nabijgelegen zogenoemde Hofkapel, die eind negentiende eeuw werd afgebroken en verbouwd. Niemand weet waar de raadspensionaris is gebleven, maar hij kan daar dus nog liggen.

De Eerste Kamer zit bijkans op de catacomben. Nu het Binnenhof om onderhoudsredenen toch op de schop moet, is het moment aangebroken om uit te zoeken waar Van Oldenbarnevelt is, aldus Van Raak. Volgens hem had de man een praalgraf verdiend. „Hij heeft aan de basis gestaan van de Republiek en de Gouden Eeuw.”

Er is ook wel een standbeeld uit 1954 wat verderop in de Haagse binnenstad, maar dat mocht volgens de SP’er nooit op het Binnenhof om de koning(in) er niet mee te confronteren als die per rijtuig naar de Ridderzaal koerst. Het moet in de ogen van de politicus nu pontificaal op het Binnenhof worden gezet. Hij vindt het juist een prima idee als de koning er straks langsrijdt.

De dood van Van Oldenbarnevelt, beschuldigd van verraad, geldt voor velen als een tragedie die niet had mogen plaatshebben. Hij klom zelf manmoedig op het schavot: „Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goede patriot, en zo zal ik sterven”.

Ferry Mingelen, parlementair verslaggever, schreef enkele jaren terug het boekje Graven rond het Binnenhof. Hij herinnerde er al aan dat er eeuwenoude grafkelders onder het Eerste Kamergebouw en het Binnenhof liggen. Bij de ontmanteling van de Hofkapel in 1879 noteerde volgens dat boekje een historicus wat hij in de negen grafkelders van de kapel had aangetroffen. Daaronder waren links en rechts rondslingerende overblijfselen van mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer