Kerk & religie

GKV-synode sluit af met kritische noot richting CGK

EDE. De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) is vrijdag afgesloten met een kritische noot richting de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Desondanks gaan de GKV verder op de ingeslagen weg van samenwerking tussen de eigen Theologische Universiteit in Kampen (TUK) en de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Van onze verslaggever
12 June 2015 15:06Gewijzigd op 15 November 2020 19:37
Synodeleden schudden prof. E. A. de Boer (voorgrond) de hand. beeld RD
Synodeleden schudden prof. E. A. de Boer (voorgrond) de hand. beeld RD

Die conclusie trokken synodepreses dr. P. L. Voorberg en de voorzitter van de raad van toezicht van de TUK, ds. J. Ophoff, vrijdag in Ede. Daar had de slotzitting plaats van de generale synode van 2014 van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV).

Eigenlijk zou de vrijgemaakt gereformeerde synode alleen maar bijgepraat worden over de samenwerking tussen de eigen universiteit in Kampen en de christelijke gereformeerde zusterinstelling in Apeldoorn. Toch moesten het moderamen en de raad van toezicht van de Theologische Universiteit Kampen alle zeilen bijzetten om irritaties te kanaliseren. Verschillende afgevaardigden toonden zich kritisch over besluiten die de christelijke gereformeerde synode nam over de samenwerking.

Aanleiding voor de discussie die zich ontspon, vormde een brief van de raad van toezicht van de TUK. Daarin wordt volgens afgevaardigden weergegeven wat de CGK-synode heeft besloten over de samenwerking tussen Kampen en Apeldoorn in een op te richten Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). „Binnen op z’n minst een deel van de CGK blijft sprake van wantrouwen richting ons”, concludeerde A. Niemeijer (Leiderdorp).

Een aantal synodeleden toonde zich kritisch over de voorwaarde van de CGK dat de nieuwe instelling moet samenwerken met de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en met de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk. Ook zinsneden die aandacht vragen voor een gereformeerde Schriftbeschouwing riepen vragen op. „Blijft er in het nieuwe instituut ruimte voor de in Kampen verworven hermeneutische inzichten?”, vroeg ouderling S. Poutsma (Hoogeveen).

Ouderling J. A. van Arkel (Apeldoorn) bepleitte een time-out voor de besprekingen over de vorming van de GTU. „Meer dan ooit is nodig dat we het waarom van de samenwerking duidelijk krijgen.” Hij vindt dat de CGK „de regels van het spel veranderd hebben” door aanvullende eisen te stellen over de betrokkenheid van de HHK en de Gereformeerde Bond. „Dat spreekt niet van vertrouwen in de medespeler.”

Ds. S. W. de Boer (Haren) stelde dat „de GKV door de CGK in de parkeerstand zijn gezet” en vroeg of er ook „een plan-B of –C klaarligt.” K. Wezeman (Haren) vroeg zich af of er sprake is van „een gemeenschappelijke drive” tussen GKV en CGK. Een zelfstandig verdergaan van de TUK acht hij „niet haalbaar”, omdat de overheid steeds meer eisen zal stellen aan de opleiding.

Afgevaardigde Niemeijer bepleitte een bredere bezinning op de toekomst van een kerkelijke theologische opleiding. Hij legde de vraag neer of in de toekomst verantwoordelijkheden gescheiden moeten worden, zodat de kerk geen verantwoordelijkheid meer draagt voor de wetenschappelijke theologiebeoefening aan een eigen instituut.

Ds. J. Ophoff stelde dat ook bij de raad van toezicht van de TUK vragen leven over de besluiten van de CGK-synode, maar dat hij desondanks positief is over het ”ja” van de christelijke gereformeerden tegen verdere samenwerking. De gesprekken worden niet beheerst door de CGK, stelde hij. „Wij doen het met elkaar.” Hij verwees naar een interview met TUA-rector prof. H. G. L. Peels in deze krant, waarin deze stelde dat in de GTU ruimte zal zijn voor verschillende opvattingen over zaken als de Schriftbeschouwing, de scheppingsleer en de vrouw in het ambt. Volgens ds. Ophoff is een zelfstandig voortbestaan van de TUK niet ondenkbaar, maar zal er wel altijd samenwerking met andere instituten zijn.

Afscheid

De vrijgemaakt gereformeerde synode nam vrijdagmiddag afscheid van drie scheidend hoogleraren aan de TUK: prof. dr. B. Kamphuis, prof. dr. F. van der Pol en prof. M. te Velde. Alle drie gaan ze later dit jaar met emeritaat. Ook werd de vrijdag benoemde nieuwe hoogleraar kerkgeschiedenis, prof. dr. E. A. de Boer, verwelkomd.

De volgende synode van de GKV vergadert in 2017 in Meppel. Volgens ds. Ophoff willen de CGK in 2016 echter al een concreet voorstel over de GTU bespreken. Zo mogelijk worden vergaderdata van de CGK- en GKV-vergaderingen daarom op elkaar afgestemd.


Zie ook:

Theologie voor de toekomst – interview met prof. dr. H. G. L. Peels (Reformatorisch Dagblad, 2 april 2015)

Groen licht voor theologische universiteit (Reformatorisch Dagblad, 27 maart 2015)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer