Binnenland

Van Koeveringe redt Vlissings ziekenhuis

MIDDELBURG. Ooit werd Henk van Koeveringe uitgeroepen tot meest invloedrijke Zeeuw. Nu zien veel Zeeuwen hem als de redder van het armlastige ziekenhuis in Vlissingen, dat voor miljoenen wordt opgeknapt.

Jan Dirk van Scheyen
11 June 2015 18:18Gewijzigd op 15 November 2020 19:36
VLISSINGEN. De Vlissingse vestiging van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis wordt voor miljoenen opgeknapt.  beeld Van Scheyen Fotografie
VLISSINGEN. De Vlissingse vestiging van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis wordt voor miljoenen opgeknapt.  beeld Van Scheyen Fotografie

Zelf relativeert de investeerder (66) de eretitel. „Elke Zeeuw kan een bijdrage leveren aan de verbouwing van het ziekenhuis en er ook iets aan terugverdienen.”

Op zijn kantoor in Middelburg toont Van Koeveringe de tekeningen van de huidige en de gedroomde Vlissingse vestiging van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). De oudste vleugel van dit gebouw, dat van voor de Tweede Wereldoorlog dateert, wordt afgebroken. Het overige, dertig jaar oude deel ondergaat een ingrijpende facelift.

Er komt een ruime, beter bereikbare entree met winkeltjes. „Je moet denken aan winkels die in een ziekenhuis van pas komen, zoals een bloemist en een drogist”, zegt Van Koeveringe. Pal daarnaast verrijst de nieuwe huisartsenpost, waar ook foto’s kunnen worden gemaakt.

Alle poliklinische zorg zal op de begane grond plaatsvinden. „Patiënten hoeven niet meer met de trap of de lift”, vertelt de investeerder. Op de eerste verdieping komen de operatiekamers. Het ziekenhuis krijgt dertig tot veertig bedden voor korte opnames van enkele dagen. Deze bedden staan in eenpersoonskamers met eigen sanitair. Alleen voor spoedeisende zorg zijn patiënten aangewezen op de ADRZ-vestiging in Goes.

De verbouwing van het ziekenhuis vergt miljoenen, maar uiteindelijk zal het ADRZ volgens Van Koeveringe financieel baat hebben bij de aanpassing. „Door alle medisch-technische ontwikkelingen is de opnameduur in ziekenhuizen veel korter geworden. Er is in het ARDZ een vloer­oppervlak van ruim 14.000 vierkante meter nodig. Nu beslaat het complex nog 35.000 vierkante meter. Een groot deel hiervan is niet meer in gebruik. Het is weggegooid geld om daarvoor stook-, onderhouds- en schoonmaakkosten en belasting te betalen. Het komt erop neer dat een te oud, te groot en te duur gebouw moet worden vervangen door een kleiner, efficiënter en goedkoper pand.”

Compact ziekenhuis

Het ADRZ Vlissingen kan tijdens de verbouwing open blijven; medische werkzaamheden worden dan tijdelijk verplaatst naar ruimtes die nu leegstaan.

Onlangs werd bekend dat het ADRZ afzag van de voorgenomen nieuwbouw van een ziekenhuis voor planbare zorg bij Middel­burg. Het plan was te duur. In plaats daarvan wordt nu de vestiging Vlissingen omgevormd tot een compact en eigentijds ziekenhuis.

Van Koeveringe: „Die locatie bij Middelburg had niet de bestemming ziekenhuis. Een bestemmingsplanwijziging duurt gewoonlijk jaren, en dan moet je nog eens gaan bouwen. Ik denk dat een ziekenhuis dáár er pas over vier jaar zou hebben gestaan.”

Onderwijzer

De in Hansweert opgegroeide Van Koeveringe is de grondlegger van het Roompotimperium. Hij werd opgeleid tot onderwijzer. Via zijn schoonvader, die in de jaren zestig camping De Roompot in Kamperland begon, kwam hij in de recreatiebranche terecht.

Nu is hij investeerder in de Zeeuwse zorg. „Toen ik trouwde, hielp mijn vrouw haar vader al op de camping, en dan kun je als echtgenoot twee dingen doen: aan de dijk gaan zitten en kijken hoe zij hem helpt, of zelf de handen uit de mouwen steken.” In 1973 nam Van Koeveringe de camping van zijn schoonvader over. Daarmee begon zijn succes­verhaal.

De verbouwingsklus in Vlissingen wordt geklaard door een vastgoed-bv die het gebouw eerst aankoopt. Om de verbouwing uit te kunnen voeren, wordt geld geleend van ZIB Crowdfunding, een bv die is opgericht door de investeringsmaatschappij van 
Van Koeveringe.

ZIB Crowdfunding gaat onder de Zeeuwse bevolking geld ophalen om deze lening te kunnen verstrekken. De aankoop en de verbouwing van het ziekenhuis kosten samen 20 miljoen euro.

Als de opknapbeurt eind volgend jaar klaar is, gaat het ADRZ het vernieuwde ziekenhuis terughuren van de vastgoed-bv. Particulieren en vennootschappen die via de crowdfunding geld hebben ingelegd, ontvangen jaarlijks 5 procent rente op hun bijdrage.

Van Koeveringe is blij dat de bevolking via crowdfunding bij het project kan worden betrokken. „Dan is een stukje ziekenhuis hun eigendom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer