Meer muziek in de klas
UTRECHT. De komende vijf jaar moet meer muziek in de klas klinken. Dat is het doel van het nieuwe Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs, dat gisteren werd gepresenteerd in de Jaarbeurs in Utrecht.
In dit platform zijn muzikanten, gemeenten, provincies, scholen, kunstcentra, de publieke omroep en opleidingsinstituten als de pabo’s en de conservatoria verenigd. Zij gaan zich ervoor inzetten dat muzieklessen een vast onderdeel worden op de basisscholen. Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling en het samenspelen leidt tot betere sociale vaardigheden en schoolprestaties, zeggen zij.
Zo krijgen schoolklassen de kans om hun regio te vertegenwoordigen in een nieuw tv-programma over muziek in de klas.
De strijd tussen de scholen begint in het voorjaar van 2016 en is dat najaar te zien op NPO3. Scholen worden aangemoedigd samen te werken met lokale fanfares en muziekscholen en de partijen steken meer energie in het opleiden van muziekdocenten en de ontwikkeling van lesmateriaal.
Minister Jet Bussemaker van Cultuur, theaterman Joop van den Ende en Carolien Gehrels, oud-wethouder cultuur in Amsterdam, zetten zich de komende jaren in voor het muziekonderwijs. Bussemaker maakte eerder bekend dat zij 25 miljoen euro beschikbaar stelt aan scholen om de deskundigheid van leraren te vergroten. Van den Ende gaat via zijn netwerk extra geld werven voor dit doel.
Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Zij was gisteren in de Jaarbeurs aanwezig bij een concert van tweeduizend kinderen als onderdeel van het programma ”Kinderen maken muziek”. Máxima nam hiertoe in 2011 het initiatief met als doel dat zoveel mogelijk kinderen in aanraking komen met een muziekinstrument en samen muziek kunnen maken.