Kamer steunt opvang van bootvluchtelingen
DEN HAAG. Een ruime Kamermeerderheid vindt dat Nederland bootvluchtelingen moet opvangen. De EU heeft de diverse lidstaten, waaronder Nederland, daarom gevraagd.
De Europese Commissie heeft een verdeelsleutel uitgewerkt om 40.000 asielzoekers die nu nog in Griekenland en Italië verblijven, te verspreiden over de andere EU-lidstaten. Nederland zou de komende twee jaar 2047 mensen moeten opvangen.
Het kabinet heeft dinsdag op zich positief op dat plan gereageerd, maar heeft nog wel de nodige vragen bij onderdelen er van. Het liefst wil staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) dat de verdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten wordt aangepast.
De regeringspartijen VVD en PvdA staan, net als het kabinet, in beginsel positief tegenover de opvang van bootvluchtelingen. De VVD is blij dat het kabinet zich vooralsnog zuinig opstelt. De PvdA daarentegen benadrukte dinsdag dat Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt door bootvluchtelingen op te nemen.
De meeste oppositiepartijen zijn ook voor huisvesting van bootvluchtelingen. SP, D66 en CU vinden echter dat het kabinet veel te terughoudend reageert. „Zwakke opstelling kabinet om af te wachten hoeveel bootvluchtelingen andere landen opnemen”, twitterde ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. „Als iedereen op elkaar wacht, gebeurt er niets!”
Het CDA wil dat eerst de oorzaak van de vluchtelingenstroom beter wordt aangepakt. De PVV is tegen het plan. Die partij vreest dat het toelaten van vluchtelingen leidt tot een nog grotere toestroom.