„De richting is goed, nu de werkgelegenheid nog”
APELDOORN. De richting van de aantrekkende economie is goed, maar er moeten nog veel mensen aan het werk om ook weer van goede economische tijden te kunnen spreken.
Tim Legierse, econoom bij de Rabobank, reageert daarmee op het nieuws van DNB dat de economie weer op stoom begint te raken. Ook de Rabobank geeft in het vandaag gepubliceerd Economisch Kwartaalbericht aan dat de economie dit jaar en volgend jaar met 2 procent zal groeien. Toch is Legierse voorzichtig.
Maar nu zijn we toch wel uit de crisis?
„Als we crisis zien als een periode waarin zaken in hoog tempo slechter gaan, dan zijn we er inderdaad uit. Maar de schade is nog niet hersteld. Zoals we het al een tijdje zeggen: het gaat beter, maar niet goed genoeg. Toch merken veel mensen inmiddels wel dat het beter gaat.”
Hoe dan?
„De werkgelegenheid neemt toe en de cao-lonen stijgen harder dan de prijzen. Daardoor stijgt de koopkracht van huishoudens, hoewel gepensioneerden minder profiteren van deze ontwikkelingen. Dat komt doordat veel pensioenfondsen door de lage rente ook dit jaar niet in staat zijn om de pensioenen met de inflatie te verhogen.
Woningen worden sneller verkocht en tegen iets hogere prijzen. Ook dat is vrijwel overal te merken. En veel bedrijven zien de vraag naar hun goederen en diensten toenemen. Maar omdat in een aantal op het binnenland gerichte sectoren (bouw, detailhandel) de huidige groei na een periode van forse krimp komt, is er vaak nog sprake van sterke concurrentie en lage prijzen.”
Zijn er sectoren waar u zich zorgen over maakt?
„In alle marktsectoren verwachten we groei van de productie. Zoals ik al noemde, komt die groei wel van een erg laag niveau, waardoor de prijsdruk in een aantal sectoren nog groot blijft. Het aantal faillissementen gaat weliswaar omlaag, maar is toch relatief hoog. Hetzelfde geldt voor de arbeidsmarkt en de woningmarkt. De werkloosheid ligt nog hoog en neemt maar langzaam af. En de huizenprijzen liggen nog steeds fors lager dan in 2008 en nemen maar geleidelijk toe. In de zorg neemt de werkgelegenheid nog af door bezuinigingen. De positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gelden dus niet voor zorgpersoneel.”