Coördinator HCR in Roemenië door hulpvragers bedreigd
Coördinator A. Muit van Hulpverlening Christenen in Roemenië (HCR) staat in zijn woonplaats Bacau onder zware druk van mensen die door barre weersomstandigheden in schrijnende situaties terecht zijn gekomen. Hevige sneeuwval en overstromingen veroorzaken volgens de hulpverlener veel ellende.
Mensen in financiële nood en zieken kloppen aan bij Muit, die in Roemenië werkt onder de vlag van Associatia Betania. Muit schreef vorige week in een e-mail aan zijn familie: „Het probleem op dit moment is het ongewoon hoge aantal hulpvragen van mensen in wanhopige en uitzichtloze situaties. Ze kunnen geen kant meer op en hebben vaak al allerlei instellingen bezocht, voordat ze bij Betania om hulp vragen. De wanhoop staat ze in de ogen te lezen.”
Er heerst grote onrust omdat de hulpverlenersorganisatie, gezien haar financiële situatie, al een aantal maanden de hand op de knip houdt. Volgens de coördinator ontstaan er daardoor „moeilijke en ongelooflijke” situaties. Normaal gesproken ontvangt Muit iedereen met grote problemen en kan hij op gepaste wijze ondersteuning bieden. De verhoudingen zijn nu echter gespannen, woordenwisselingen hebben plaats en Muit wordt zelfs bedreigd. „Waarom hij wel en ik niet?” Muit: „Ik begrijp dat wel, maar kan daar niet aan toegeven.” De beveiliging rondom zijn persoon is verscherpt. De politie draagt hier zorg voor. De pers schrijft dat Muit geen oog meer zou hebben voor de situatie waarin hulpvragers verkeren.
In januari was er sprake van de zwaarste sneeuwval sinds jaren in de provincie Bacau. Sneeuwstormen en metershoge sneeuwbergen ontregelden het dagelijks leven op ernstige wijze. Muit schreef in een e-mail: „Tientallen auto’s zijn ingesneeuwd op de open wegen. Velen belden wanhopig om hulp. Na grote moeilijkheden werden deze mensen uit hun benarde situatie verlost. Het leger werd ingezet om zwangere vrouwen op tijd in het ziekenhuis te krijgen. Tientallen dorpen zitten zonder elektriciteit, zonder telefoon, zonder enige mogelijkheid om hulp in te roepen.”
In de stad Bacau zaten 100.000 mensen zonder verwarming en warm water. Ernstig zieke mensen en zelfs lijkwagens zaten -soms dagenlang- vast in de sneeuw.