Kerk & religie

„Kerk moet pleegzorg organiseren”

AMERSFOORT. Kerken zouden pleegzorg moeten organiseren. Die wens uitten pleegouders zaterdag in Amersfoort op een bijeenkomst die voor hen was georganiseerd door een werkgroep van het Platform Jeugdhulpverlening.

Van een medewerker
8 June 2015 10:51Gewijzigd op 15 November 2020 19:29
beeld ANP
beeld ANP

In het platform participeren de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) en de Hersteld Hervormde Kerk. Op de bijeenkomst stond de vraag centraal wat de bij het platform aangesloten kerken kunnen doen voor pleegouders. Het platform vindt het van groot belang dat kinderen uit reformatorische gezinnen in gelijkgezinde gezinnen worden opgevangen.

Helaas gebeurt dat niet altijd. Nu het Rijk de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg naar de gemeenten heeft verschoven nemen de problemen voor christelijke pleegouders toe. Burgerlijke gemeenten laten voor hulpvragen alle zorgverleners inschrijven. Pleegzorg met een christelijke identiteit telt daarbij niet, ondervond een pleegouder. Gemeenten gaan met de goedkoopste inschrijver in zee.

Preventie

Op de vraag of het platform zijn doel bereikt heeft wanneer er voor elke jongere een christelijk pleeggezin is, was het antwoord ontkennend. Jeugdhulpverlening begint met preventie, waaronder huwelijkstoerusting, zorgen voor een positief gezinsklimaat, betrokkenheid en bewogenheid vanuit kerk, school en buurt. Ook moet er tijdig ambulante begeleiding worden ingeschakeld.

Er zijn kerken die zich bezighouden met gastopvang door gastgezinnen, zoals het deputaatschap psychosociale hulp van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, dat een netwerk voor gastgezinnen beheert. Binnen de Gereformeerde Gemeenten wordt in samenwerking met De Vluchtheuvel gewerkt aan het opzetten van gastopvang voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, met een uitloop tot 21 jaar. Gastopvang is wat ander dan pleegzorg.

De meeste pleeggezinnen zijn aangesloten bij SGJ Christelijke Jeugdzorg. Toch lukt het deze organisatie ook niet altijd om kinderen uit reformatorische gezinnen bij dito pleeggezinnen te plaatsen. Een eigen instelling voor uit huis geplaatste jongeren blijkt voor het Platform Jeugdzorg van de deelnemende kerken financieel geen haalbare kaart. Ook vanuit het belang van het kind kleven er aan zo’n instellingsplaatsing veel nadelen, stelde de werkgroep van het platform. Kinderen en jongeren zouden daar steeds te maken hebben met wisselende verzorgers, terwijl ze beter af zijn in een gezinssituatie. Een goed alternatief voor een eigen instelling zou een gezinshuis kunnen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer