Goede hoop op doorbraak rond jeugddiabetes
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is bezig met een nieuwe methode die een doorbraak zou kunnen betekenen voor mensen die al op jongere leeftijd suikerziekte (diabetes 1) hebben gekregen.
De methode behelst een verbetering van de transplantatie van eilandjes van Langerhans. Nederlandse en Amerikaanse organisaties hebben voor verder onderzoek 900.000 euro beschikbaar gesteld.
Als de transplantatie van eilandjes van Langerhans succesvol is, kan een patiënt met diabetes 1 mogelijk definitief genezen. Wereldwijd zijn er vele miljoenen mensen met type-1-diabetes, in Nederland alleen al zeker 60.000.
Bij deze mensen produceert de alvleesklier geen insuline meer, omdat de eilandjes van Langerhans per ongeluk door het eigen afweersysteem vernietigd zijn. Door deze auto-immuunziekte zijn mensen met type-1-diabetes dagelijks en levenslang afhankelijk van insuline-injecties.
Deze injecties zijn nooit zo precies als de afgifte van insuline bij mensen met een gezonde alvleesklier. Hierdoor ontwikkelen veel diabetespatiënten op den duur complicaties in de kleine bloedvaten van ogen, handen, voeten, hart en nieren.