Kerk & religie

Evangelische beweging staat aan begin van nieuw tijdperk

AMERSFOORT. De evangelische beweging staat aan het begin van een nieuw tijdperk waarin ze de blik meer naar buiten richt.

4 June 2015 22:38Gewijzigd op 15 November 2020 19:26
Ds. Jan Wessels van MissieNederland. Beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. Jan Wessels van MissieNederland. Beeld RD, Anton Dommerholt

Dat zegt ds. Jan Wessels, directeur van MissieNederland. Morgen houdt MissieNederland, de nieuwe naam van de in 2013 gefuseerde Evangelische Alliantie en de Evangelische Zendingsalliantie, een congres onder de titel ”De evangelische beweging in de ondertussenheid”.

In de jaren zeventig en tachtig communiceerde de evangelische beweging volgens ds. Wessels met grote stelligheid bepaalde waarheden, zoals de nadruk op het gezag van het Schrift, het antiabortus- en het anti-euthanasiestandpunt en de tegenstellingen met de reformatorische kerken.

„Tegenwoordig hebben dertigers en veertigers in toenemende mate moeite met die zelfverzekerheid”, aldus de directeur, die predikant is in de Christelijke Gereformeerde Kerken. „De huidige generatie richt de blik meer naar buiten. Ze is minder bezig met het vasthouden van eigen verworvenheden, maar vaker met de vraag: Hoe zijn we missionair van betekenis in Nederland?”

Ds. Wessels vergelijkt de overgangsfase waarin de evangelische beweging zich bevindt met de woestijnreis van het volk Israël. „De Israëlieten klaagden over honger en dorst en verlangden terug naar de vleespotten van Egypte. Ook wij kunnen nostalgisch terugdenken aan de tijd dat Nederland nog een christelijke natie was. God zegt echter: „Vertrouw op Mij. Ga achter Mij aan. Dan zal Ik jullie in het beloofde land brengen.””

Een reis door de woestijn levert spanning, onzekerheid en avontuur op, zegt hij. „Als je als christen de wereld echt wilt raken met het Evangelie komen veel zekerheden op losse schroeven te staan. Dat kan leiden tot angst voor de toekomst van de kerk. Die controledrang moeten christenen echter proberen los te laten.”

Kernwaarheden die de evangelische beweging vast moet houden, zijn volgens ds. Wessels het gezag van de Bijbel, het geloof in Jezus Christus als Redder, de persoonlijke verhouding tot God, de noodzaak van het gebed en het belang van zending en evangelisatie en het werk van de Heilige Geest.

Kerkelijke organisatievormen zijn wat hem betreft van minder essentieel belang. „Mensen zoeken naar vormen van geloofsbeleving en kerk-zijn die bij deze tijd passen. Dat hoeven niet altijd twee kerkdiensten per zondag te zijn. In Utrecht is in december vorig jaar de Buurtkerk gestart, een kerk voor alle mensen uit de wijk. De gemeente biedt onder andere gratis sportlessen aan, organiseert een stadswandeling, houdt creatieve workshops. Kerk-zijn beperkt zich niet tot de zondag, maar omvat de hele week.”

De kerk zal hier op aarde altijd onderweg blijven, zegt ds. Wessels. „Christenen zijn volgens de Bijbel slechts vreemdelingen en bijwoners op deze aarde. Dat besef was in het verleden wel eens verdwenen. De kerk had zich te veel gesetteld. Dat is nooit de bedoeling van de Heere Jezus geweest.”

www.missienederland.nl/nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer