Opwarming verdrijft zeedieren uit zone rond evenaar
SEATTLE. Zeewater zal door de klimaatverandering opwarmen en daardoor zuurstofarmer worden. Dat kan grote gevolgen hebben voor de aanwezigheid van zeeleven, met name rond de evenaar.
Daarvoor waarschuwen wetenschappers van de University of Washington in Seattle (VS). Het internationale onderzoeksteam publiceerde de resultaten van zijn onderzoek donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Het warmere water zal de stofwisseling van dieren opjagen, waardoor ze meer zuurstof nodig hebben. Warmer water bevat echter minder zuurstof. „Zeedieren krijgen te maken met zuurstoftekorten”, aldus onderzoeksleider Curtis Deutsch, hoofddocent oceanografie aan de universiteit. Volgens het onderzoek bevat zeewater in het jaar 2100 5 tot 10 procent minder zuurstof.
De dieren krijgen te maken met hetzelfde probleem als een bergbeklimmer. Hoog in de bergen bevat de lucht minder zuurstof, terwijl de klimmer door zijn inspanningen meer zuurstof nodig heeft. Hij moet dus zuurstofflessen meenemen.
Het onderzoek spitste zich toe op vier soorten uit de Atlantische Oceaan, waarvan de reactie op temperatuursverhoging en zuurstofgehalten in het water bekend waren uit laboratoriumproeven. Het gaat om de kabeljauw, de zeebrasem, de puitaal en de rotskrab.
Volgens de wetenschappers zal het zuurstoftekort ertoe leiden dat deze zeedieren de zone rond de evenaar zullen mijden. Deze wordt onleefbaar voor ze doordat hun zuurstofvraag groter is dan het zuurstofgehalte in het water. In de praktijk zal 14 tot 26 procent van de diersoorten uit deze zone verdwijnen.
Uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds bleek dinsdag dat de oceanen ruim 22 biljoen euro waard zijn aan vis, kustbescherming, toerisme en scheepvaart. Met een geschatte jaarlijkse opbrengst van 2,3 biljoen euro zijn de oceanen de zevende economie ter wereld. Het instorten van visbestanden zou wereldwijd honderden miljoenen mensen raken die van de zee afhankelijk zijn.