Binnenland

CU Staphorst: Onderzoek nodig naar integriteit ambtenaren

STAPHORST. Fractievoorzitter Vedder van de ChristenUnie in Staphorst wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de handel en wandel van de gemeentelijke afdeling ruimtelijke ordening in de afgelopen jaren.

Van onze correspondent
3 June 2015 21:12Gewijzigd op 15 November 2020 19:24
CU in Staphorst (foto) wil onafhankelijk onderzoek naar integriteit ambtenaren. beeld RD, Henk Visscher
CU in Staphorst (foto) wil onafhankelijk onderzoek naar integriteit ambtenaren. beeld RD, Henk Visscher

Alleen op deze manier is het volgens hem mogelijk het wantrouwen tussen de bevolking en de ambtelijke organisatie weg te nemen.

Dat heeft hij deze week gezegd. Staphorst is de afgelopen maanden flink door de mangel gehaald. Met name regionale omroep RTV Oost besteedde aandacht aan meerdere zaken waarin burgers door ambtenaren op het verkeerde been werden gezet. Bestemmingen veranderden plotseling, waardoor mensen jarenlang in de ellende zitten en er ruzies uitbreken in buurten.

Het OM doet onderzoek naar strafbare feiten die mogelijk gepleegd zouden zijn binnen de muren van het gemeentehuis. De uitkomsten laten nog een paar maanden op zich wachten.

Naar aanleiding van alle publiciteit startte gemeentesecretaris Rossen een onderzoek naar de integriteit van de ambtelijke organisatie. Een extern bureau toetst momenteel dit rapport. Op donderdagavond 2 juli is er een openbare raadsvergadering waarin de conclusies bekend worden gemaakt.

ChristenUnie-raadslid Vedder vindt dat niet genoeg om het vertrouwen te herstellen. Het college mag volgens hem een eigen onderzoek doen, maar de raad heeft haar eigen verantwoordelijkheid. Veel burgers benaderen Vedder met hun grieven over ruimtelijke ordening. Gezien de vele telefoontjes kan het niet anders of zijn collega’s maken hetzelfde mee, aldus Vedder. Een rondje door zijn computer levert al snel een aantal dossiers op. Het zijn brieven van wanhopige burgers. Bestemmingsplannen die plotseling discussies opleveren, vergunningen die opeens niet meer worden afgegeven, zaken die dan wel, maar plotseling niet meer toegestaan zijn en niet zelden duurt dit allemaal jaren.

Daarom moet Staphorst volgens hem meteen aanstalten maken om een onafhankelijk bureau onderzoek te laten doen. „De gemeentesecretaris komt op 2 juli met zijn rapport. Daarna is het vakantie en voordat je het weet, ben je zeven weken verder. Dat is onvoldoende. Het moet veel sneller. Waarschijnlijk behandelt Rossen alleen de gevallen waar de regionale omroep aandacht aan besteedde. Je zult zien dat de onvrede dan blijft. De geur van de slager die zijn eigen vlees keurt wordt zo niet weggenomen. Verder vind ik het van belang om te onderzoeken waarom ambtenaren zo handelen als ze doen.”

Vedder krijgt zijn coalitiegenoten CDA en SGP niet mee als het gaat om zijn streven een extern onafhankelijk onderzoek op te laten starten. Fractievoorzitter van de SGP, Talen, vindt de uitspraken van Vedder „ontijdig”. „Laten we afwachten wat er uit het gemeentelijke onderzoek komt en niet op voorhand allerlei dingen roepen.” De andere coalitiegenoot, het CDA, vindt dat ook. „Nu al een onderzoek opstarten is een motie van wantrouwen tegenover de ambtelijke organisatie. Als er al zaken zijn gebeurd die fout gingen, dan ga ik niet uit van opzet”, zegt CDA-fractievoorzitter Spiker. Volgens hem is er onvoldoende aanleiding voor een extern onderzoek. Laten we afwachten waar de gemeentesecretaris mee komt.”

Andere raadsleden van Gemeentebelangen en de PvdA houden de boot ook wat af. Eerst wachten waar de gemeentesecretaris mee komt en dan verder kijken vinden zij.

Oud-wethouder Talen en nu fractielid van eenmansfractie Liberaal Netwerk is insider als het gaat om ruimtelijke ordening. Hij was vier jaar verantwoordelijk. „De gemeenteraad heeft zich te houden aan zijn controlerende rol maar dan moeten er wel echte feiten zijn”, zegt hij. „Die feiten zijn er nog niet. Op dit moment is het alleen iets dat rondzingt in de media. Het is nog maar de vraag wat het ‘waarheidsgehalte’ is. Vedder hobbelt voor alles uit en baseert zich niet op inhoudelijke feiten. Dat is politiek not done. De raad kan pas aan de slag als we een vertrekpunt kunnen definiëren dat gestoeld is op een feitelijke situatie. Ik voorspel: de feitelijke situatie is anders dan in de media naar voren komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer