Van Rijn wacht zwaar debat over pgb-problemen
DEN HAAG (ANP). Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) staat donderdag een zwaar debat in de Tweede Kamer te wachten. Hij moet de kritische oppositiepartijen ervan zien te overtuigen dat de grootste problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) nu echt achter de rug zijn.
Eind maart kreeg Van Rijn al een motie van wantrouwen aan de broek, en de kans is groot dat die er donderdag opnieuw komt. Als het blijft bij een motie van oppositiepartijen als de SP en de PVV, zal dat Van Rijn niet echt pijn doen. Maar een motie ingediend door D66 en het CDA komt een stuk harder aan. Toch is de verwachting binnen de coalitie dat Van Rijn met steun van de regeringspartijen VVD en PvdA aan zal blijven.
Met het pgb kunnen mensen zelf hun zorg regelen. Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het zorggeld uitkeert, regent het klachten van mensen die niet of te laat hun geld krijgen. De Kamer gaf Van Rijn tot 15 mei om de grootste moeilijkheden op te lossen. In een brief meldde de staatssecretaris vervolgens dat „het lek boven water” was en dat bijna alle correct ingediende declaraties nu ook snel worden uitbetaald.
Maar de oppositie blijft daar vragen over houden. Mona Keijzer (CDA): „Wij willen weten of de betalingen op reguliere wijze verlopen. De staatssecretaris zegt dat het goed gaat, maar het onderzoek waarop hij dat baseert rammelt. In de steekproef is alleen gekeken naar betaalde declaraties.”
Pia Dijkstra (D66): „Wij zijn al negen maanden geleden begonnen met waarschuwen, het loopt niet goed en we zien ook niet dat er nu echt iets structureel is verbeterd.” Carla Dik-Faber (ChristenUnie): „Er is wel een enorme achterstand ingehaald. Maar nog steeds krijg ik mails van mensen die nog helemaal niet zijn betaald. Hoe groot is die groep en hoe krijgen we ze in beeld, want kennelijk verdwijnen ze in het systeem.”
D66 en ChristenUnie willen eigenlijk ook een ’‘andere’’ Van Rijn zien. „Ik wil een meevoelende staatssecretaris zien”, zegt Dik-Faber. „Niet alleen om mij antwoord te geven, maar ik sta er wel namens de pgb-houders en zorgverleners die in een belabberde situatie zitten.” Dijkstra: „Voor de pgb-houders moet dit op orde komen. Zij krijgen nu soms alleen nog de hulp die zij nog hebben omdat hun zorgverleners gewoon doorgaan, maar niet dankzij het systeem.”