Binnenland

Zorgen over injectie afvalwater in bodem

ZWOLLE (ANP). Inwoners en Statenleden van Overijssel maken zich zorgen over de injectie van miljoenen liters afvalwater door de NAM in de bodem van Twente. Inwoners van Rossum menen dat de injectie voor scheuren in hun huizen zorgt.

3 June 2015 17:40Gewijzigd op 15 November 2020 19:24

Dat bleek woensdag tijdens een informatiebijeenkomst in het provinciehuis in Zwolle. In lege gasvelden in het oosten van Overijssel wordt sinds 2011 water gepompt dat vrijkomt bij oliewinning in Drenthe. Het water is vervuild met olie en chemicaliën. Het project ligt tijdelijk grotendeels stil sinds in april in Hardenberg een lek is ontdekt. „De NAM zegt dat alles beheersbaar is. Maar het was nota bene een bewoner die hen wees op het lek”, zei Statenlid Robert Jansen (GroenLinks).

Oskar Greven, die sinds 1988 in het Twentse Rossum woont, ziet de laatste jaren scheuren in zijn woning ontstaan. „Ook in de aanbouw waar een recente fundering onder ligt.” Hoeveel inwoners er last van hebben, weet hij niet, maar het aantal is groeiende. Hij woont op 60 meter van een van de injectieputten. „Het vertrouwen is weg. We willen dat ze stoppen met pompen tot we gerustgesteld zijn.”

In Drenthe wordt olie naar boven gehaald met stoom en water. De oliewinning daar is lucratief. In 2011 is uit kostenoverwegingen gekozen voor het opslaan van het afvalwater in de lege gasvelden van Twente. Dat injectiewater is ongevaarlijk, aldus de exploitant. De kans op lekkage was als „zeer gering” ingeschat, bevestigde een woordvoerder van de NAM. De scheuren in woningen worden onderzocht. „Ook de NAM wil de onderste steen boven.” Volgens de vergunning moet het injecteren in 2017 nader bekeken worden. Dat wordt een jaar vervroegd.

Dat laatste ook op verzoek van Staatstoezicht op de Mijnen, zo zei een woordvoerder op de bijeenkomst. In pijpleidingen is corrosie aangetroffen. „We verwachten structurele maatregelen van de NAM.”

Erik Volmerink (CDA) is wethouder in Tubbergen, een van de gemeenten waar injectieputten staan. „Het vertrouwen in de overheid en in de NAM is verloren in dit gebied. Men is bang voor de volksgezondheid”, zegt hij. Ook voor de gevolgen voor zoetwaterwinning in het gebied wordt gevreesd. „Onderzoek moet deze maatschappelijke onrust wegnemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer