Dijsselbloem waarschuwt voor gevolgen Grexit
DEN HAAG (ANP). Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwt voor de gevolgen voor de eurozone als de Griekse schuldenkwestie niet wordt opgelost. Dat zou grote gevolgen hebben voor Griekenland, maar ook voor de andere eurolanden. Volgens Dijsselbloem wordt er door sommigen „te licht” geoordeeld over de negatieve gevolgen voor de eurozone.
Hij zei dat dinsdag bij RTLZ. Het tweede Europese steunpakket voor Griekenland loopt eind deze maand af. Er ligt nog geld klaar voor Griekenland, maar dan moeten ze wel eerst voldoen aan eerdere afspraken om de begroting op orde te brengen en de economie te hervormen.
Volgens Dijsselbloem zijn er signalen dat de Griekse regering van premier Alexis Tsipras bereid is tot een doorbraak. „Maar dat horen we al langer”, zei hij er cynisch bij. „We zijn nog lang niet ver genoeg en de conclusie is dat de tijd dringt. Dat zeggen we al drie maanden. Griekenland kon steeds nog betalen, maar het wordt nijpend. We maken voortgang, maar het gaat langzaam.”
Het kan volgens hem niet zo zijn dat Griekenland en de eurolanden elkaar in de onderhandelingen ergens halverwege tegemoet komen. Griekenland moet doen wat is afgesproken en kan daarbinnen kiezen voor andere maatregelen, mits die maar evenveel opleveren. Daar kunnen de onderhandelingen over gaan.
Volgens Dijsselbloem moet de Griekse regering de eigen kiezer durven vertellen dat de voor de verkiezingen gedane beloftes niet zullen uitkomen en dat vervelende maatregelen echt nodig zijn.
Dijsselbloem ziet niets in het kwijtschelden van de leningen aan Griekenland. „Als een land failliet gaat, dan blijven de schulden gewoon staan.” Het land komt dan onder de hoede van de ‘Club van Parijs’, waarin schulden van failliete landen worden geherstructureerd. Zo ging Argentinië eerder failliet, maar krijgt Nederland desondanks via de Club van Parijs de komende jaren nog steeds geld vanuit Argentinië, met rente, aldus Dijsselbloem.