Economie

Verwachtingen over Griekse deal getemperd

BRUSSEL/ATHENE (ANP). Terwijl het optimisme in Athene groeit over een overeenkomst over de Griekse schuldenkwestie, worden in Brussel de verwachtingen juist getemperd. „We zijn er nog niet”, zei een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdag in Brussel.

2 June 2015 14:04Gewijzigd op 15 November 2020 19:22
beeld AFP
beeld AFP

Maandagavond hadden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, EU-voorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-president Mario Draghi en IMF-voorzitter Christine Lagarde onverwacht spoedberaad in Berlijn over Griekenland. De Griekse premier Alexis Tsipras was niet bij dat overleg aanwezig, noch de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem.

Officieel werd er na afloop niets bekendgemaakt maar media berichtten dat Griekenland een ultimatum is gesteld. Op zijn beurt heeft Griekenland een veertig pagina’s tellend stuk naar Brussel gestuurd met naar eigen zeggen realistische hervormingen om Griekenland uit de crisis te halen. „Het besluit is nu bij de politieke leiding van Europa”, aldus Tsipras.

Of Griekenland van plan is zijn pensioenstelsel te hervormen zoals de geldschieters willen, is niet bekend. Zondag uitte Tsipras nog felle kritiek op de internationale schuldeisers. Zij zouden absurde eisen stellen en niet willen toegeven ondanks de enorme Griekse concessies, aldus de premier.

De Europese Commissie wilde dinsdag niet inhoudelijk reageren op het overleg en ook niet op de documenten. „Tussen Griekenland en alle instellingen worden veel documenten uitgewisseld. Het feit dat we dit doen is een goed teken.” Overleg op technisch en politiek niveau gaat door, werd benadrukt. „We werken aan een oplossing. Intensief werk is nog nodig.”

Eén van de opties waaraan de geldschieters van Griekenland werken is een soort minimumbod met hervormingen. De gemaakte doelstellingen voor bijvoorbeeld het terugdringen van de Griekse staatsschuld en andere begrotingsdoelen moeten daarbij wel overeind blijven. Het minimumbod zou gezien kunnen worden als een handreiking aan de Grieken.

Vrijdag is een belangrijke dag voor Griekenland. Het land moet dan 300 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds, maar Athene zou ook aan het eind van de maand in één keer 1,6 miljard euro kunnen aflossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer