Strijd om statiegeld gaat door
APELDOORN. En maar sjouwen met een volle tas lege petflessen. Jawel, statiegeld bestaat nog steeds. De streefdatum voor afschaffing is 1 januari 2016, maar een teveel aan pvc in verpakkingen vormt een volgend struikelblok en doet de discussie opnieuw oplaaien.
Milieubeweging Recycling Netwerk bracht vorige week in een uitzending van televisieprogramma Brandpunt het nieuws naar buiten dat tientallen verpakkingen in supermarkten nog pvc bevatten. En laat dat nu een van de voorwaarden zijn voor het vrijgeven van statiegeld.
Deze maand praat de Tweede Kamer weer over het dossier, dat inmiddels de toevoeging ”hoofdpijn” heeft gekregen. Staatssecretaris Mansveld (Milieu) verwijt de fabrikanten al geruime tijd dat zij zich niet aan de gemaakte afspraken houden. De deal was namelijk: het statiegeld verdwijnt als de fabrikanten hun frisdrankverpakkingen milieuvriendelijker maken. Alle afspraken zijn nagekomen, behalve die ene: in een deel van de flessen zit nog pvc. Deze maand kijkt ze of het pvc eruit is. Zo ja, dan verdwijnt het statiegeld alsnog in 2016. Tot vreugde van de één, tot verdriet van de ander. Een overzicht van belanghebbenden in een discussie die nog steeds niet voorbij is.
Milieubeweging
Het is niet voor niets dat Milieubeweging Recycling het nieuws naar buiten bracht over het niet halen van een van de voorwaarden om statiegeld af te schaffen. Alle milieuclubs zijn tegen het voorstel. Ze wijzen op de voordelen van het statiegeldsysteem: zo’n 95 procent van alle 1 en 1,5 literflessen wordt ingeleverd. Gaat het statiegeld eraf, dan zakt dat percentage volgens eigen onderzoek naar 40 procent. Waar al dat overige plastic blijft, is voor de milieuclubs geen vraag: in het milieu, met alle gevolgen van dien. Daarom pleiten ze niet alleen tegen afschaffing, maar zelfs voor uitbreiding van het systeem. Ook op kleinere flessen zou statiegeld moeten komen.
Supermarktketens
Zo snel mogelijk weg met dat statiegeld. Dat is de mening van supermarktketens en de frisdrankindustrie. De reden is eenvoudig: de toch wel complexe verwerkingskosten zijn te hoog. Elk jaar worden naar schatting zo’n 650 miljoen petflessen ingeleverd. Universiteiten, van Wageningen en Delft, berekenden dat de kosten per fles tussen de 3 en 6 cent liggen.
Winkeliers
Ook de gemiddelde winkelier ziet het statiegeld liever verdwijnen dan blijven. Zij krijgen al die flessen binnen en moeten het kwartje dat de consument bij de kassa terugkrijgt, weer zien los te peuteren bij de fabrikant. Dat valt niet altijd mee. Winkeliers zeggen daarom: laten consumenten hun afval zelf maar scheiden.
Gemeenten
Gemeenten zijn voorstanders van statiegeld. Ze vrezen een enorme berg zwerfafval als consumenten geen geld meer terugkrijgen voor flessen.
Kerk en school
Misschien niet zo’n voor de hand liggende partij, maar bij veel (jongeren)acties in de kerk en op school spelen statiegeldflessen een belangrijke rol. De inkomsten na het inzamelen van lege flessen zullen node gemist worden, als het statiegeld alsnog verdwijnt.
Consument
De gewone man in de supermarkt is al vaak gevraagd wat hij van statiegeld vindt. Zo bleek dit voorjaar uit een peiling van TNS NIPO, in opdracht van supermarktketens en de frisdrankindustrie, dat een meerderheid van de Nederlanders voor afschaffing van statiegeld is. Het televisieprogramma Radar deed hetzelfde onderzoek nog eens over en voegde er wat meer informatie aan toe voor de respondenten. Wat bleek? De uitkomst was tegenovergesteld. Dagblad Trouw ontdekte vorige maand dat het wel of niet noemen van de kans op meer zwerfvuil de uitslag helemaal kan omdraaien. Uitgaand van het Radaronderzoek, is 69 procent in ieder geval voor statiegeld. Voor wat het waard is.