Encode wel degelijk doorslaggevend
Het is niet wetenschappelijk om het belang van de Encode data te ontkennen, reageert Peter Borger op René Fransen.
Wat dr. Fransen in deze laatste discussieronde zegt over Encode is opnieuw een verkeerde weergave van de wetenschappelijke feiten. Ik noem twee resultaten van Encode.
In 2007 publiceerde Encode haar bevinding dat het grootste deel van het genoom wordt vertaald in RNA. Er zijn momenteel honderden wetenschappers bezig om de betekenis ervan te onderzoeken. Ze ontdekten reeds duizenden nieuwe regulatoire RNA genen. En ze toonden aan dat deze wel degelijk functies vervullen. Meestal zijn het cel- en weefsel-specifieke (epi)genetische schakelaars (cis- en trans-regulators, die ervoor zorgen dat een gen op de juiste plaats en tijd en in de juiste hoeveelheid tot expressie wordt gebracht). Niemand had dat verwacht, op basis van het functieloosheidsprincipe van de evolutionisten dat ook dr. Fransen nog altijd huldigt.
In 2012 gaf Encode aan, dat meer dan 80 procent van het genoom functioneel is. Woordvoerder dr. Ewan Birney gaf daarbij bovendien de verzekering, dat dit percentage nog gaat oplopen als er meer experimenten worden uitgevoerd.
Fransen mist dus dat het om twee onafhankelijke waarnemingen gaat: 1) het genoom wordt bijna geheel vertaald in RNA, 2) het genoom is voor 80 procent functioneel.
Fransen en ForumC hebben zich ten doel gesteld om ”survival of the fittest” te combineren met ”heb je naaste lief als jezelf”. Een onzinnig, tegenstrijdig compromis. Er is zelfs helemaal geen compromis nodig, want de pijlers van Darwinisme, universele gemeenschappelijke afstamming en het omnipotente selectieprincipe, werden door nieuwe biologische waarnemingen weerlegd. De data spreken tegen universele gemeenschappelijk afstamming en tonen dat selectie geen rol van betekenis speelt om biologische oorsprongsvraagstukken te verklaren. Dit is ook het geluid dat steeds meer evolutiewetenschappers laten horen, zoals Andreas Wagner en James Shapiro.
Als christen is er dus geen enkele reden achter Darwin aan te (blijven) lopen.
De auteur is moleculair bioloog.