Binnenland

Kabinet kalm na dreigement vakbonden

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft vrijdag kalm gereageerd op dreigende taal van de vakbeweging over de WAO. De bonden voorspellen een harde confrontatie met het kabinet, wanneer dat het WAO-advies van de SER niet ongewijzigd overneemt. De Geus: „We gaan een eigen afweging maken.”

Redactie politiek
20 February 2004 22:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

De Geus waardeert het dat werkgevers en werknemers het in de Sociaal Economische Raad (SER) unaniem eens zijn geworden over de toekomst van de WAO. „Dat zie je zelden.” Het kabinet heeft volgens hem echter een eigen verantwoordelijkheid. „Wij moeten waken over het algemeen belang en zorgen dat er een solide stelsel komt voor de arbeidsongeschiktheid.”

Tijdens een SER-vergadering vrijdag lieten FNV-voorzitter De Waal en zijn CNV-collega Terpstra weten dat het kabinet geen letter meer mag veranderen aan het SER-advies. Gebeurt dat toch, dan komt het najaarsakkoord, met afspraken over loonmatiging in 2004 en 2005, op losse schroeven te staan, zo dreigden zij.

„Het enige wat het kabinet kan doen is zich houden aan de afspraken”, aldus De Waal. „Als het kabinet dat niet doet, breekt het meer af dan de WAO alleen. Dat betekent het einde van de overlegeconomie zoals wij die de laatste jaren hebben gekend.” Ook de werkgeversorganisaties hechten sterk aan het ongewijzigd overnemen van het SER-advies.

Het kabinet wil dat de WAO alleen nog toegankelijk wordt voor werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn. Gedeeltelijk arbeidsgeschikten moeten met behulp van een aanvullende uitkering aan de slag blijven. Lukt dat niet, dan belanden ze in de WW en later in de bijstand.

Het SER-advies wijkt op belangrijke onderdelen af van de kabinetsplannen. Zo wil de SER soepeler keuringscriteria voor de WAO dan het kabinet voor ogen staan. Bovendien zou het nieuwe regime in de WAO niet toegepast mogen worden op mensen die op dit moment al arbeidsongeschikt zijn. Ook wil de SER niets weten van een aparte regeling voor personen die bij de uitoefening van hun beroep arbeidsongeschikt raken.

De regeringsfracties CDA, VVD en D66 hebben al diverse keren gezegd dat ze vast willen houden aan de strenge WAO-afspraken die ze in het regeerakkoord hebben gemaakt. Ze zijn bang dat het aantal arbeidsongeschikten door de wat soepeler SER-aanpak niet voldoende daalt. D66-leider Dittrich noemde de SER-voorstellen vrijdag „sympathiek”, maar onderstreepte dat „we ons niet rijk moeten rekenen.”

De linkse oppositiepartijen vinden dat het kabinet de SER-voorstellen integraal moet volgen. Volgens GroenLinks is het zelfs de vraag of de WAO wel helemaal op de schop moet. Tweede-Kamerlid Vendrik wees er vrijdag op dat het aantal nieuwe WAO’ers al een paar jaar fors daalt.

Volgens De Geus zal het kabinet binnen enkele weken een knoop doorhakken. „Maar eerst gaan we er rustig over nadenken”, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer