„Toekomst christelijk onderwijs in Israël in gevaar”
JERUZALEM. Vertegenwoordigers van christelijke scholen in Israël eisen gelijke bekostiging. Ze hielden woensdag een demonstratie voor het ministerie van Onderwijs in Jeruzalem.
Aan de bijeenkomst deden ongeveer 500 mensen mee. De initiatiefnemers zeiden dat de overheid de subsidies heeft verminderd en tegelijkertijd de mogelijkheid beperkt dat ouders ter compensatie meer schoolgeld te vragen.
De hulpbisschop van Jeruzalem, mgr. Giacinto-Boulos Marcuzzo, vreest dat het christelijk onderwijs in gevaar is. „Stukje bij beetje eroderen de mogelijkheden om de scholen te runnen.”
„Natuurlijk houden we er niet van om geld in te zamelen bij de ouders”, zegt Marcuzzo. „Ze betalen al belasting. Ze hebben het recht hun kinderen naar een school te sturen die subsidies ontvangt van de regering. Tegelijkertijd heeft, overeenkomstig de tradities van de staat Israël, elke gemeenschap recht op eigen onderwijs.”
Christelijke scholen kunnen volledige bekostiging krijgen door „openbare christelijke scholen” te worden. Maar tegelijk vrezen ze voor hun identiteit. De overheid zou dan veel te vertellen krijgen over het toelatingsbeleid. Bovendien kan de overheid de schoolgebouwen dan ook gebruiken voor bijvoorbeeld activiteiten in vakanties. Alternatief voor de bekostiging is het aantal lesuren te verminderen, maar dat schaadt de kwaliteit van het onderwijs.
Ruim 30.000 Arabische scholieren zitten op 50 kerkelijke schoten. „We leven in een land met een gevarieerde bevolking”, zei Rula Eskander, leerling van de Saint Joseph-school in Nazareth. De demonstranten wijzen erop dat ook moslims naar christelijke scholen gaan. „Dit onderwijs is dus voor alle Arabieren, niet alleen voor christenen.”
De scholen zijn allang in gesprek met het ministerie, aldus Botrus Mansur, directeur van de bijna duizend leerlingen tellende Nazareth Baptist School. De schooldirecteur denkt dat een politieke oplossing nodig is. „We willen niet langer wachten. Er waren verkiezingen, vervolgens coalitiebesprekingen en straks is het schooljaar voorbij.” Mansur zegt dat scholen de mogelijkheid hebben om dicht te blijven als het nieuwe schooljaar begint. „De kinderen lopen dan op straat rond. Ik hoop dat we dat punt niet zullen bereiken. Met deze betoging beginnen we klein. We hopen op een positief antwoord.”
Baptistenvoorganger Rajai Samawi, hoofd van de Conventie van Evangelische Kerken in Israël, wijst erop dat de christelijke scholen zich richten op Bijbelonderwijs en onderwijs voor de gehele mens. „De afgelopen zestig, zeventig jaar kwamen de meeste oud-scholieren op leidinggevende posities terecht. Veel latere artsen en ingenieurs kregen hier onderwijs. Ze hebben meer aan de samenleving bijgedragen dan anderen.”
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs wilde niet reageren op de actie.