Binnenland

Foto’s slachtoffers terreur mogen wel

Deelnemers aan de stille tocht die Christenen voor Israël maandag organiseert bij het Vredespaleis in Den Haag, mogen wel foto’s van Israëlische slachtoffers van terreur meedragen. Dat heeft de Haagse rechtbank vrijdag bepaald.

Van onze verslaggever
20 February 2004 22:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

Burgemeester Deetman van Den Haag wilde het dragen van foto’s van slachtoffers van Palestijnse zelfmoordcommando’s door sympathisanten van Christen voor Israël (CvI) verbieden. Volgens hem zouden die afbeeldingen provocerend werken ten opzichte van demonstranten die juist tégen de bouw van de muur door Israël protesteren. Hij liet dat afgelopen donderdag aan Christenen voor Israël weten.

Zowel de pro-Israëlische beweging als organisaties die tegen het hekwerk zijn gekant, komen maandag naar Den Haag, waar op die dag in het Vredespaleis een hoorzitting over de juridische rechtmatigheid van de bouw van de muur begint. Israël legt de 700 kilometer lange afscheiding aan ter bescherming van inwoners tegen terroristische aanslagen. Het proces in Den Haag trekt internationaal grote aandacht.

Christenen voor Israël gaat ervan uit dat zo’n 1000 mensen aan de stille tocht deelnemen. De bedoeling is dat zij portretten dragen van 926 slachtoffers van terreur. Deetman gaat wel akkoord met de demonstratie, maar voor het vertonen van de foto’s wilde hij geen toestemming geven. Volgens hem kan dat leiden tot extra emoties bij deelnemers van andere protestmarsen. Daarmee is de openbare orde in het geding, aldus de burgemeester.

In Den Haag worden maandag vier demonstraties georganiseerd. Ook het Nederlands Palestina Comité (NPC) organiseert een optocht. Burgemeester Deetman heeft daarom extra versterking vanuit andere korpsen laten aanrukken. Hoeveel agenten er op de been worden gebracht, wilde een woordvoerder vrijdag niet zeggen. „Dat is gevoelige informatie. Die geven we om veiligheidsredenen niet prijs.”

Vrijdag kwam de kwestie van de foto’s voor de rechtbank, die in een voorlopige voorziening besloot in het voordeel van Christenen voor Israël. Belangrijkste overweging voor rechter mr. C. J. Waterbolk is dat burgemeester Deetman niet aannemelijk kan maken dat de openbare orde maandag wordt verstoord. „De politie gaat ervan uit dat zij in staat is ervoor te zorgen dat alles in goede banen zal lopen, zij het dat daarvoor extra mankracht nodig is. Daarom mag het demonstratierecht niet worden ingeperkt.”

Volgens Christenen voor Israël vormen de foto’s een belangrijk element van de stille tocht. „Die vormen de mond van de boodschap. Het voorschrift dat de burgemeester stelt, maakt de manifestatie monddood”, aldus advocaat mr. J. Rhodius. Voor de handelwijze van Deetman had Rhodius weinig waardering. Volgens hem kwam de burgemeester op het allerlaatste ogenblik met zijn besluit. „Toen ik hem daarover opbelde, zei hij kortaf: U krijgt een ’njet’; ik wil geen Midden-Oosten bij het Vredespaleis. Verdere motivatie ontbrak. Ik vind dat een schande.”

Tijdens de zitting toonde Christenen voor Israël foto’s van anti-Israël-demonstraties die recent in Den Haag zijn georganiseerd. Daarop waren vrouwen te zien die afbeeldingen van religieuze leiders toonden. Maar volgens advocaat mr. F. W. Bleichrodt van burgemeester Deetman wordt door het gemeentebestuur niet met twee maten gemeten. „De context waarin een demonstratie plaatsvindt, is beslissend. Het gaat maandag om een optocht over een onderwerp met een zeer hoge emotionele lading. Het vertonen van al die foto’s heeft op omstanders veel uitstraling.”

De tocht van Christenen voor Israël eindigt maandagmiddag voor het Vredespaleis. Om halftwee moeten alle deelnemers weg zijn. Een uur later arriveert een pro-Palestijnse optocht, die rond het middaguur van start gaat vanaf het Plein. De politie heeft ervoor gezorgd dat beide groeperingen elkaar niet kunnen tegenkomen.

Om beide bewegingen zo gelijkwaardig mogelijk te behandelen, is er ’s ochtends een speciaal afgezet terrein bij het Vredespaleis beschikbaar voor enkele tientallen demonstranten die tegen de bouw van de muur zijn. ’s Middags, als de NPC bij het Vredespaleis aanwezig is, mag op hetzelfde terrein een kleine groep voorstanders van het Israëlische beleid aanwezig zijn. Maar het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) laat weten daar om veiligheidsredenen van af te zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer