Economie

Gaten in de kaas veroorzaakt door hooideeltjes in de melk

Waarom zitten er eigenlijk gaten in kaassoorten als Emmental en Appenzell? Zwitserse wetenschappers zeggen het antwoord te weten: deeltjes hooi die in de melk zitten veroorzaken de gaten in de kaas.

Redactie digitale media
28 May 2015 14:45Gewijzigd op 15 November 2020 19:15
beeld ANP
beeld ANP

Onderzoeksinstituut Agroscope maakte dit donderdag bekend.

Kaasgatenvorming is geen toevallig proces, stellen de onderzoekers, die 130 dagen lang de vorming van kaas bestudeerden. Door met de dosering van de microdeeltjes hooi te spelen, kan het aantal gaten in de kaas worden beïnvloed.

De Amerikaanse wetenschapper William Clark poneerde in 1917 de hypothese dat het fenomeen van gaten in de kaas is toe te schrijven aan bacteriën die koolstofmonoxide produceren. Het rapport van Agroscope betwist dat nu dus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer