Voetbal
Historisch onderzoek leidt altijd weer tot verrassingen. Zo bleek deze week dat de Britse koning Hendrik VIII (1491-1547) niet alleen bekendstond om zijn voorliefde voor vrouwen -hij trouwde zesmaal- en wijn. Uit onderzoek is nu gebleken dat hij ook voetbalde, een spel dat in zijn tijd nauwelijks regels kende en waarin geweld de boventoon voerde. Hij was ook goed in tennis, paardrijden en het steekspel.
De ontdekking is gedaan door dr. Maria Hayward, hoofd van de afdeling textiel van de Universiteit van Southampton, meldde de Britse krant The Times woensdag. Hayward vond een uit 1525 daterende bestelling van de vorst voor zijn schoenlapper, waaruit bleek dat Hendrik VIII Imelda Marcosachtige neigingen had.
Hij bestelde in één keer 10 paar Engelse leren laarzen, 10 paar Spaanse halfhoge laarzen, 1 paar fluwelen laarzen, 38 paar fluwelen schoenen in de kleuren paars, zwart en donkerrood, 3 paar zwart fluwelen sloffen, 15 paar schoenen en 1 paar voetbalschoenen.
Echt bewijs dat hij er ook mee gevoetbald heeft, is er niet. „Ik denk niet dat hij een paar gekocht zou hebben als hij ze niet echt droeg en niet echt speelde. Maar ik geloof nou ook weer niet dat hij erg geregeld speelde”, aldus Hayward. De voetbalschoenen kostten de koning indertijd 4 shilling, wat tegenwoordig neer zou komen op bijna 145 euro. Hij bestelde het sportieve schoeisel speciaal voor een wedstrijd op vastenavond.
De liefde van de koning voor de voetbalsport verdween overigens toen hij ouder werd. In 1548 verbood hij het spel, omdat de wedstrijden vaak uitliepen op rellen. Voetbal was toen een heel ander spel dan nu. De teams bestonden uit honderden personen en het speelveld was zeer omvangrijk: de mannen uit de dorpsteams probeerden een opgeblazen varkensblaas van het ene dorp naar het andere te schoppen. Doelen en scheidsrechters kwamen er niet aan te pas.
Dat iemand van koninklijken bloede eraan zou deelnemen, leek ondenkbaar. De schrijver Sir Thomas Elyot, een tijdgenoot van Hendrik, omschreef het spel als „van beestachtige furie en extreem geweld, dus geen spel voor heren.”
Boekhouding
Koning Carl Gustaf heeft het niet gemakkelijk dezer dagen. De kruitdampen rond de Zweedse monarchie zijn nauwelijks opgetrokken na de rel over de blunder van de koning tijdens een staatsbezoek aan het sultanaat Brunei op Borneo, of een ruime meerderheid in het Zweedse parlement wil dat koning Carl Gustaf inzicht geeft in de manier waarop het koningshuis zijn jaarlijkse toelage uit de belastinggelden besteedt. De regering moet met het hof afspraken maken over de manier waarop dat moet gebeuren.
De woordvoerders van bijna alle politieke partijen vinden dat het „niet van deze tijd” is dat de 57-jarige koning over de toelage van 48 miljoen kroon (5,2 miljoen euro) per jaar voor hem, koningin Silvia en hun drie kinderen geen rekenschap hoeft af te leggen. De onderhandelingen tussen regering en staatshoofd zouden wel eens moeilijk kunnen worden, want Carl Gustaf zei afgelopen najaar in een televisie-interview dat hij openbaarmaking van zijn huishoudboekje „absoluut niet cool” vindt. Hij zei dat hij ook niet van anderen verlangt dat die hem uitleggen waaraan zij hun geld uitgeven. Wordt er nu getornd aan de Zweedse monarchie of niet?
Agenda
Mr. Pieter van Vollenhoven hield vandaag in het Okura Hotel te Amsterdam de openingstoespraak van het Nationaal Congres Legionella Preventie 2004. Op deze dag wordt herdacht dat vijf jaar geleden in het Noord-Hollandse Bovenkarspel, op de Westfriese Flora, een legionella-uitbraak plaatshad. Het congres wordt georganiseerd door de Stichting Veteranenziekte.
Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en mr. Pieter van Vollenhoven wonen maandag 23 februari in het Concertgebouw te Amsterdam een concert bij van het London Symphony Orchestra. Het voert werken uit van Schubert (Achtste symfonie, ”Unvollendete”), Britten (”Four sea interludes”, uit de opera Peter Grimes) en Sibelius (Vijfde symfonie). De dirigent is Sir Colin Davis.
Dinsdag 24 februari opent prins Willem-Alexander de eerste fase van de Hermitage Amsterdam, een permanente vestiging van staatsmuseum de Hermitage in het Russische Sint-Petersburg. De openingstentoonstelling heeft als thema ”Grieks goud”.
Mr. Pieter van Vollenhoven houdt vrijdag 27 februari een toespraak op de Bedrijven- en Instellingendag in Martini Plaza te Groningen. De Bedrijven- en Instellingendag wordt georganiseerd door de Juridische Faculteitsvereniging Groningen. Ongeveer 300 studenten in de laatste fase van hun rechtenstudie krijgen aan de hand van lezingen, bedrijfspresentaties en een banenmarkt een beeld van wat de arbeidsmarkt hun te bieden heeft. Het thema van de dag is ”Met recht een goede keuze”.