Economie

Larry Fink (BlackRock): Grexit beter dan concessies aan Grieken

AMSTERDAM. Het is in de onderhandelingen met de Grieken beter om aan te sturen op hun vertrek uit de eurozone dan concessies aan hen te doen. Dat stelde topman Larry Fink van vermogensbeheerder BlackRock woensdag in Het Financieele Dagblad.

Redactie economie
27 May 2015 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 19:13
beeld ANP
beeld ANP

Griekenland heeft dringend behoefte aan nieuwe noodsteun. Het moet in ruil daarvoor wel verder bezuinigen en hervormen, en daartoe is de regering in Athene tot dusver onvoldoende bereid.

BlackRock, met het hoofd­kantoor in New York, is ’s wereld grootste vermogensbeheerder. Fink noemt de opstelling van Syriza, de links-radicale partij van premier Alexis Tsipras, onacceptabel. „Als Europa daarvoor capituleert, gaat straks bijvoorbeeld Podemos in Spanje dezelfde concessies eisen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de Europese Unie dan overleeft.”

Dan liever dat de Grieken de muntunie verlaten, vindt hij. Voor de gevolgen van zo’n Grexit op de markten is hij niet bang. „Misschien krijg je één of twee turbulente dagen. Maar dat zie ik meer als een mooi koopmoment, niet als systeemrisico.”

Fink wijst erop dat veruit de meeste schuld van Griekenland bij de overheden van de euro­landen, het IMF en de ECB zit. Private spelers, waaronder banken en pensioenfondsen, zullen weinig verliezen lijden. „Als belegger zou ik juist gerustgesteld zijn door een resoluut Europa. Afspraken tussen landen en instituties zijn dan tenminste nog iets waard.”

Veel experts delen zijn visie. Met onder andere het opgerichte noodfonds en het opkopen van staatsobligaties door de ECB zijn nu meer instrumenten voor­handen om een crisis af te wenden dan enkele jaren geleden.

Toch klinkt soms ook een tegengeluid. Zo waarschuwde de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs enkele weken terug voor een „majeure marktrespons” bij een eventuele Grexit. Volgens die analisten is het besmettingsgevaar nog steeds groot. „Zo’n gebeurtenis zou consequenties voor het systeem hebben.” Leningen uit Zuid-Europa gaan dan massaal in de uitverkoop, denken zij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer