Trots als een pauw op geboortemunt Amalia
Drie portretten op één kant van een munt, terwijl je er maar één tegelijk ziet. Dit hoogstandje is vanaf maandag voor heel Nederland te bekijken. Dan wordt een 10-euromunt verspreid, geslagen ter gelegenheid van de geboorte van prinses Catharina-Amalia. Donderdag mochten haar ouders al een exemplaar meenemen. Wat die er mee doen? „Veilig opbergen”, aldus prinses Máxima.
Twee jaar geleden stonden ze er ook al, toen voor het slaan van een herdenkingsmunt ter gelegenheid van hun huwelijk. Toch lijken prins Willem-Alexander en prinses Máxima er geen enkele moeite mee te hebben om nogmaals de reis te maken naar de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Geen wonder: de prins kan daar zien hoe de foto die hijzelf direct na de geboorte van zijn dochter maakte, prijkt op een heuse 10-euromunt.
Trots als een pauw toont de prins het even daarvoor geslagen geldstuk aan zijn vrouw. Het prinselijk paar moest wel geduld hebben. Eerst velt muntmeester Brouwer zijn oordeel over de kwaliteit van de munt. Prinses Máxima heeft zichtbaar moeite met het wachten en probeert alvast over de schouder van Brouwer mee te kijken. Wie zou dat niet doen bij een glimmende munt met een foto erop van je hele gezin? „Ik neem aan dat de fotograaf nog royalty’s krijgt voor het gebruik van de afbeelding”, grapt prins Willem-Alexander.
De munt is bijzonder om meerdere redenen, legt staatssecretaris Wijn van Financiën uit. „Het is de eerste keer dat een herdenkingsmunt wordt geslagen wegens de geboorte van een vermoedelijke troonopvolger.” Ook voor muntmeester Brouwer is het geldstuk geen doorsnee munt. Dankzij gebruik van computer- en lasertechnieken kon namelijk een munt geslagen worden waarvan het beeld verandert, afhankelijk van de hoek waaronder de munt wordt gehouden. Van rechtvoor is prinses Catharina-Amalia te zien, van de ene zijkant bezien haar vader en van de andere haar moeder. „De gebruikte techniek is revolutionair”, aldus Brouwer. „We hopen hier nog vaker gebruik van te maken, onder meer in onze strijd tegen valsmunterij.”
Al voor de geboorte van de kleine prinses kwam bij het ministerie van Financiën het plan op voor het slaan van een herdenkingsmunt. Toch werd het op het laatste moment nog haastwerk om het geldstuk op tijd af te hebben. Volgens ontwerpers Maria Verstappen en Erwin Driessens kwam dat vooral doordat de koninklijke boreling zich een maand eerder aankondigde dan aanvankelijk verwacht. Het duo nam samen met vier anderen deel aan de ontwerpwedstrijd die de Koninklijke Nederlandse Munt had uitgeschreven. Verstappen: „Wij leverden ons ontwerp op 19 december in. Twee maanden later is de munt al klaar. Dat is extreem snel, zeker als je bedenkt dat de techniek nog moest worden uitgevonden.”
De geboortemunt is aan één kant voorzien van 46 minuscule groeven. „Slechts 1 tot 2 micrometer diep”, aldus muntmeester Brouwer. In de randen van die groeven zijn met behulp van lasertechnieken de beeltenissen van Willem-Alexander en Máxima aangebracht. In de achterliggende weken zijn er al 1 miljoen geldstukken geslagen. „De munt die de kroonprins en zijn vrouw sloegen is dan ook meer het laatst geslagen exemplaar, hoewel het officieel het eerste heet.”
Naast het 10-euromuntstuk brengt de Koninklijke Nederlandse Munt nog twee verzamelaarsmunten uit in verband met de geboorte van prinses Catharina-Amalia. Het zijn gouden munten met een waarde van 20 en van 50 euro. Van de eerste worden er 7000 en van de tweede 3500 geslagen. „Die zijn bijna allemaal reeds bij voorintekening verkocht”, aldus Brouwer. „Het zijn echte collectors items.”