Koenders: Etiketteer producten uit Israëlische nederzettingen
DEN HAAG. Nederland heeft er samen met vijftien andere EU-lidstaten bij Brussel op aangedrongen werk te maken van de etikettering van producten uit Israëlische nederzettingen.
„Dat heeft niets met een boycot te maken”, aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in een Kamerdebat over de oorlog in Gaza vorig jaar. Het kabinet is tegen een boycot van Israëlische producten en tegen een importverbod voor spullen uit dat land.
Wel beschouwt het kabinet de nederzettingen in de betwiste gebieden als illegaal. Koenders wenst consumenten duidelijkheid te verschaffen over de herkomst van Israëlische producten. Omdat Europa een gemeenschappelijke markt heeft, wil de minister dat dit in heel Europa op dezelfde manier gebeurt.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt het jammer dat het voorstel voor het labelen van producten uit de nederzettingen weer „uit de ijskast is gehaald.” De etikettering is volgens hem helemaal niet nodig. „Men kan via codes achterhalen waar producten vandaan komen.”
Ook de SGP ziet er niets in. „Dit kan zomaar een opstap zijn naar een boycot van Israëlische producten”, aldus SGP’er Bisschop. „Daar moeten we ver bij vandaan blijven. Juist nu moet de westerse wereld zich eensgezind scharen achter de Joodse democratische staat Israël, die op zo veel manieren wordt bedreigd.”
Tijdens het debat stelde Bisschop dat in Palestijnse staatsmedia nog steeds „talloze antisemitische uitingen” voorkomen. „Het gaat om het verheerlijken van geweld en om het eren van terroristen.”
Er was vroeger een comité waar dergelijke haatzaaierij kon worden gemeld, memoreerde Bisschop. Dat functioneert echter niet meer. De SGP’er vroeg Koenders te onderzoeken of er opnieuw zo’n soort comité kan worden ingesteld „waar zowel Israëlische als Palestijnse klachten over kwalijke uitingen en misstanden publiek en transparant kunnen worden ingediend en beoordeeld.”
De minister voelt niets voor een nieuw comité, stelde hij. Koenders wil zich er wel voor inspannen dat het oude comité nieuw leven wordt ingeblazen en goed gaat functioneren.
De bewindsman stelde verder dat Europa een grotere rol moet gaan spelen om het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te helpen. Alles moet op alles worden gezet, meent hij, om een nieuwe oorlog in de Gazastrook te voorkomen.
Officiële contacten met terreurorganisatie Hamas wees Koenders af, maar hij noemde het wel „essentieel” dat er via derden toch met Hamas wordt gesproken. De minister vindt het een „slechte zaak” dat de militaire tak van Hamas werkt aan herbewapening.
Hij ontkende dat Palestijnse ambtenaren die lid zijn van Hamas worden betaald met geld van de EU of van Nederland.