Binnenland

Nederlander kon ‘nazi-klus’ niet laten liggen

AMSTERDAM (ANP). Artiaz, een bedrijf dat onderzoek doet naar van alles wat niet pluis is in de kunstwereld, had geen opdrachtgever voor zijn speurwerk dat leidde tot de ontdekking van kunstschatten uit de privécollectie van Adolf Hitler. „Het kwam gewoon op ons pad”, aldus medeoprichter Arthur Brand donderdag tegen het ANP. „Maar dit laat je niet liggen”. Het zou wereldnieuws worden, en Brand kan het verhaal ook gebruiken voor lezingen die hij geeft over zijn navorsingen in de schimmige delen van de kunstmarkt.

21 May 2015 11:17Gewijzigd op 15 November 2020 19:05

Nadat hem in een mailtje een aanbod was gedaan, deed Brand zijn „eigen infiltratie” in het netwerk dat handelde in de nazi-kunst. Volgens de Duitse wet mocht hij dat niet in opdracht van de politie doen, maar die werd wel „op de hoogte gehouden”, wat uiteindelijk leidde tot een serie huiszoekingen en de ontdekking van de nazi-kunstschatten woensdag.

Brand richtte Artiaz in 2011 op samen met David Kleefstra. Hij werkt voor onder anderen verzamelaars, veilinghuizen, musea en overheden. Er is volgens Brand misschien wel 30 procent vals van wat er verhandeld wordt op de kunstmarkt. Verzamelaars vragen daarom Artiaz om advies voor ze bepaalde aankopen doen. Artiaz staat ook mensen bij die ‘roofkunst’ willen opsporen die tijdens de holocaust is gestolen. Brand helpt bij het oplossen van museumroven. Staten roepen zijn hulp in als na illegale opgravingen antieke kunst naar het buitenland is gebracht.

Zo ontdekte Artiaz vorig jaar roofkunst uit de collectie van de Joodse bankier Herbert Gutman in onder meer het Rijksmuseum en in Het Loo, een van de paleizen van de koninklijke familie. In 2013 vond Artiaz kunstwerken terug die waren gestolen uit het Museum van Bommel van Dam in Venlo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer