Foto’s online zetten lastiger voor archieven
AMSTERDAM (ANP). Archiefinstellingen kunnen niet meer zomaar foto’s uit hun collectie op internet zetten. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam van woensdag. Die bepaalde dat het auteursrecht van de individuele fotograaf belangrijker is dan de digitale ontsluiting van collecties.
Fotograaf Kors van Bennekom (1933) had het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam voor de rechter gedaagd. Het IISG plaatste zonder toestemming 221 foto’s van Van Bennekom op zijn website in een digitale catalogus, op klein formaat en in lage kwaliteit, met volledige naams- en bronvermelding. Dat gebeurde als onderdeel van een grote digitaliseringsoperatie, waarvoor inmiddels 70.000 foto’s uit vele archieven op internet zijn geplaatst.
De rechtbank ging mee in het argument van de fotograaf dat het IISG de foto’s niet online beschikbaar mag stellen omdat hiermee het auteursrecht wordt geschonden. Van Bennekom eiste ook een schadevergoeding van 50.000 euro, maar dat vond de rechter te ver gaan.
De uitspraak betekent dat archiefinstellingen eerst toestemming moeten hebben van de rechthebbenden voordat ze beelden online kunnen zetten. Ze kunnen hiervoor collectieve afspraken maken met de auteursrechtenorganisatie Pictoright, maar daar zijn niet alle fotografen bij aangesloten.
Het vonnis levert „een vervelende handicap op voor erfgoedinstellingen en onderzoekers”, zegt directeur Henk Wals van het IISG. „Het is betreurenswaardig dat erfgoedinstellingen zelfs kleine plaatjes in een lage resolutie niet op internet mogen zetten.” Hij is wel blij dat de archiefwereld door de uitspraak „minder bang hoeft te zijn voor buitenproportionele claims”.