Politiek

Energieafspraken bieden kansen voor bedrijven

DEN HAAG (ANP). Ruim zestig landen hebben woensdag in Den Haag afspraken gemaakt voor een betrouwbare energievoorziening wereldwijd. Door die afspraken in het vernieuwde energiehandvest komen er ook investeringskansen voor bedrijven, bijvoorbeeld omdat meer geïnvesteerd gaat worden in pijp- en elektriciteitsleidingen.

20 May 2015 15:42Gewijzigd op 15 November 2020 19:04

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) biedt de woensdag gesloten overeenkomst ook voor Nederlandse ondernemers kansen. Hij denkt daarbij onder meer aan bedrijven die windmolenparken op zee installeren. Die kennis is goed te gebruiken in andere landen, denkt Kamp, die voorrekende dat er de komende jaren flink wat moet gebeuren om te kunnen voorzien in de wereldwijde vraag naar energie. Tot 2035 is er volgens de bewindsman 48.000 miljard dollar (ruim 43.000 miljard euro) aan energie-investeringen nodig.

De afspraken zijn gemaakt tijdens de tweedaagse ministersconferentie in Den Haag en zijn een vernieuwing van het eerste Europese Energiehandvest, dat in 1991 in Nederland werd aangenomen. Daarbij waren ook de Verenigde Staten, Australië en Japan betrokken. Dit keer zijn er ook afspraken gemaakt met nieuwe landen als China, Colombia, Iran en Chili.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei tijdens de conferentie dat de levering van olie en gas niet moet worden gebruikt als politiek drukmiddel. Koenders noemde het regelen en beschermen van de energievoorziening „een van de grootste politieke kwesties van onze tijd”. Hij wees erop dat vraagstukken rond energie, duurzaamheid en klimaatverandering de komende tijd integraal moeten worden aangepakt. „Het is in het belang van iedereen dat we ons verzetten tegen de inzet van energie als politiek middel”, aldus Koenders.

Rusland is de grootste gasleverancier van Europa en de Russische president Vladimir Poetin dreigde eerder de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien. Nadat Rusland zich vorig jaar had gemengd in het conflict in Oost-Oekraïne en het schiereiland De Krim had ingelijfd, kwam de Europese Unie met sancties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer